Rovatok

Hodász atya: Nem a meleglobbitól kellene védeni a gyerekeket, hanem a depressziótól

Hodász András, a közismert katolikus pap szerint a nemátalakító műtéteknél sokkal nagyobb veszélyt jelent a gyerekekre nézve a depresszió, a teljesítménykényszer és az elmagányosodás.

„Hetek óta hangos a magyar közbeszéd az új népszavazási kezdeményezéstől, amely a gyermekeinket hivatott megvédeni a nyugatról begyűrűző, dekadens, erőszakos meleglobbitól. Úgy tűnhet, ez minden idők legnagyobb veszélye. Félő, hogy több áldozatot követel majd, mint a koronavírus, amit, ugye, sikerült kétvállra fektetni, dacára a világelső halálozási adatoknak. (Mi lett volna, ha nem fektetjük kétvállra?)” – kezdi írását Hodász András katolikus pap. A Szemléleken megjelent cikkében azt állítja: 

nem a Nyugatról érkező meleglobbitól kell védeni a gyereket, hanem a kiégéstől, az elmagányosodástól, a szorongástól és a depressziótól. 

„Lehet, hogy mi megvédjük őket a nemátalakító műtétektől, de úgy tűnik, hogy nem tudjuk megvédeni őket saját életük sötétségétől.” 

Ha szélsőséges akarok lenni, olyan mintha azt gondolnánk, hogy nem baj, ha felvágják az ereiket, csak a születési nemükben haljanak meg!

írja cikkében az Instagramon és a YouTube-on is népszerű katolikus pap.

„Papként sokat foglalkozom fiatalokkal, plébánosként beszélgetek hitoktatókkal, iskolai órákra járok, előadásokat, lelkigyakorlatokat tartok” megdöbbenve látom, hogy mennyi fiatal, tehetséges, jó képességű lány és fiú hiszi magát tehetségtelennek, gyenge képességűnek, haszontalannak.

Véleménye szerint a túlterheltség és az állandó teljesítménykényszer taszítja a gyerekeket a depresszió és a kiégés irányába. A társadalom elhiteti velük, hogy csak akkor szerethetőek, ha maximális teljesítményt nyújtanak, jó jegyeket kapnak, jól szerepelnek a versenyeken vagy a legjobb egyetemre kerülnek be. 

Beléjük neveljük, hogy a teljesítmény biztosítja a helyüket és az értéküket a társadalomban, de ez nem vezethet máshoz, csak szorongáshoz, kiégéshez, az önbecsülés csökkenéséhez.”

Hozzáteszi, hogy nincs szükség nemzeti konzultációra vagy népszavazásra. Sokkal fontosabb megértetni a gyerekekkel, hogy a teljesítmény nem minden, nem azon múlik a boldogság. 

„Tanítsuk meg őket, hogy az élet velejárói a bukások, a sikertelenségek – ezekkel együtt kell elfogadnunk magunkat, és ők nem ezek ellenére, hanem ezekkel együtt méltók a szeretetre!” 

És hogy lehetnek olimpiai bajnokok, de tényleg csak akkor, ha ők akarják, és szívesen dolgoznak érte. Mert máskülönben megfosztjuk őket a legfontosabbtól: az önfeledt, boldog gyerekkortól. És ez sokkal rosszabb, mint egy nemátalakító műtét” 

– zárja sorait az atya. 

Hodász András a Papifrankó című YouTube-csatornáján is kifejtette a fenti gondolatait:

Címoldali kép: Hodász András (Forrás: Instagram/andrashodasz)