Rovatok

A szülőknek kell megszervezni az óvodás és iskolás gyerekek tesztelését

Sok szülőt megnyugtatna, ha az óvodákban és iskolákban rendszeresen tesztelnék a gyerekeket. Mivel az állam nem nyújt ehhez segítséget, a szülők saját kezükbe vennék az irányítást. Azonban nem mindenki tudja kifizetni a tesztek árát.

Egy budapesti kétgyermekes apuka beszámolója szerint az óvodájukban a szülők kezdeményezték a gyerekek rendszeres tesztelését. Ezt azonban nem egyszerű sem megszervezni, és anyagilag is csak kevesen engedhetik meg maguknak. 

Felvetődött az óvodában a szülők között, hogy hetente egyszer teszteljük a gyerekeket a csoportban. Tudjuk, hogy nem véd minden ellen, de sokakat megnyugtatna. A probléma, hogy mindez két gyerekre vetítve, még a legolcsóbb, nagykereskedelmi áron beszerzett antigénteszttel is 16 ezer forintba kerülne havonta 

– olvasható a hvg.hu cikkében. 

A helyzet különösen aggasztó, hiszen az omikron-variáns terjedésével egyre gyakrabban fordul elő, hogy egész osztályok és óvodás csoportok kerülnek karanténba vagy betegszenek meg egyszerre. Az 5-11 évesek oltása csak decemberben kezdődött meg, a kisebbek számára azonban továbbra sincs elérhető vakcina, így ez a korosztály különösen ki van téve a megbetegedés veszélyének. 

Bár a tesztelés önmagában nem állítja meg a vírus terjedését, valamelyest mégis kordában tartja azt. 

Sok család azonban nem engedheti meg magának, hogy gyermekét vagy gyermekeit önköltségen rendszeresen tesztelje, hiszen a PCR-teszt darabja akár 19 500 forintba is kerülhet, az antigén gyorstesztek ára pedig 3-6000 forint körül mozog. 

„Nálunk kicsivel több, mint a szülők fele mondott igent a heti önköltséges tesztelésre, ezért valószínűleg nem vezetjük majd be, hiszen nem akarjuk kellemetlen helyzetbe hozni azokat, akiknek nincs rá pénzük. Voltak olyanok is, akik nem az anyagiak miatt tiltakoztak, ami érthető, hiszen sok szülő nem tud otthon maradni, ha a gyermek pozitív lesz, és karanténba kerül” ‒ számol be tapasztalatairól az apuka. 

A tesztelések költségeihez az állam jelenleg semmilyen formában nem járul hozzá, miközben tavaly novemberben közel ötmilliárd forint értékű, lejárt szavatosságú PCR-tesztet kellett megsemmisíteni.

Mindeközben Ausztriában szigorú szabályok vonatkoznak a gyerekek rendszeres tesztelésére, amelyhez a teszteket az állam biztosítja a családok számára. 

„A bölcsődében, ahol a gyerekeket még nem lehet beoltani, heti öt antigén- és 2 PCR-teszt ajánlott, ezt viszont ingyen biztosítják, minden hét elején beteszik a kicsik csomagjába” ‒ mondta a hvg.hu-nak egy Burgenlandban élő anyuka. 

Címoldali kép: Schutterstock