Rovatok

Éhesek maradnak a gyerekek: súlyos problémák vannak az iskolai menzával

Sem a gyerekek, sem a szülők, sem pedig az állami szervek nem elégedettek az iskolai menza minőségével. Januártól talán változások lesznek, a szülőknek viszont mélyebben a zsebükbe kell nyúlni.

Az iskolai menza minősége már-már rendszerszintű probléma. A gyerekek sokszor éhesen érkeznek haza az iskolából, mivel nem szívesen eszik meg a sokszor harmadosztályú helyettesítő élelmiszereket, vagy az időhiány miatt egyszerűen el sem veszik valamelyik fogást. 

A Telex szerint az egyik budapesti iskolában 676 forintba kerül egy egész napi, háromszori étkezés, melyből 105 forint a tízórai, 474 forint az ebéd és 97 forint az uzsonna. Ekkora összegből értelemszerűen nehéz minőségi fogásokat készíteni az ételt szolgáltató üzemeknek. A lap a következő hetekben egy cikksorozatban is körül járja az iskolai étkeztetés problémáját. 

Az iskolai menzák minőségével az állami szervek sem elégedettek. Nemrég az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége bejelentette, hogy 

a menzákon a svédasztalos étkeztetésre állnának át, vagyis szélesebb kínálatból választhatnának a gyerekek. 

A szövetség szerint a felső tagozatos és a középiskolás diákok közül nagyon kevesen vesznek részt a közétkeztetésben, de egyre több alsós gyermek szülei is lemondják az menzát. 

A szülők szintén rettenetes élményekről számolnak be. Egyikük például ezt mondta a Telexnek:

A gyerekek éhezése nálunk is mindennapos probléma, külön gond, hogy kenyeret korlátlan mennyiségben ehetnek, így gyakran ezzel pótolják az ehetetlen ebédek helyét, amitől nem lesznek boldogabbak, viszont pocakosodnak. 

„Számomra az is gyakran kiderül, hogy azokon a napokon, amikor nem eszik meg az ebédet, vagy mondjuk tejbegrízt, illetve más, egyáltalán nem tápláló ételt kapnak, akkor nemcsak nehezebben koncentrálnak, de érzékenyebbé is válnak az éhségtől. A karanténok alatt, mikor hosszabban voltak itthon, derült ki igazán, hogy ha rendes ételeket kapnak, amiket mi főzünk, és sok zöldséget, gyümölcsöt esznek, akkor a durvább dekoncentrált mélyhullámok, kiborulások és vad éhségrohamok, sőt, az édességvágy is csökken.”

A sok negatív tapasztalat ellenére úgy tűnik, hogy idén januártól jobb minőségű lesz az iskolai menza. A 24.hu szerint ugyanis most lép érvénybe az a kormányrendelet, amely előírja, hogy a felhasznált élelmiszerek legalább 60 százaléka hazai forrásból, rövid ellátási láncon keresztül beszerzett formában kerüljön a közétkeztető konyhákba.

Ennek persze anyagi vonzatai is lesznek, a nyersanyagárak várhatóan 30-40 százalékkal emelkedni fognak, így feltehetően a szülőknek is ennyivel többet kell majd fizetni gyermekeik étkezéséért. 

Címoldali kép: 123RF