Rovatok

Hogyan támogasd lelkileg a felvételiző gyereked?

Eljött végre a nagy nap, amelyre annyi gyerek (és szülő) készült hónapok óta. Szombaton, január 22-én lesz a központi írásbeli felvételi a gimnáziumokban és szakgimnáziumokban. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány a közösségi oldalán közzétette, hogyan tudod lelkileg támogatni a vizsgázó gyereked.

Lássuk, mik a megszívlelendő tanácsok:

1. Ne izgulj jobban, mint a gyerek. Ne terheld a saját aggodalmaiddal, próbálj meg megbízni benne. Ez az ő pillanatnyi teljesítményéről szól, nem téged fog minősíteni.

2.  Számíts rá, hogy nem fogsz tudni bemenni a felvételiztető iskola épületébe, DE egy apró plüssfigura, kabala, vagy egy tábla csoki kifejezheti a gondoskodásodat.

3. Támogasd őt érzelmileg, egyénre szabva. Te ismered a legjobban a gyerekedet, te tudod leginkább, hogy mi motiválja, bátorítja őt. A fenyegetés, zsarolás, bármilyen típusú bántalmazás biztosan nem fog pozitív eredményt hozni, inkább csak elrettented vele őt a tanulástól, a jó teljesítménytől.

4. Hangolódj rá a gyerek hullámhosszára, tudj mellette lenni az ő érzéseiben ‒ akár az izgalmában, akár a csalódottságában. De akár tudd azt is elfogadni, ha a gyerekednek kevésbé fontos ez az egész most, mint neked.

5. A gyereked érzelmi állapotához igazodj, ne az ő alkalmazkodását várd el. Hagyd, hogy a vizsgára, felvételire fókuszáljon.

6. Tudatosítsd magadban a gyerek szeretet nyelvét, nem minden gyereknek ugyanaz a jó támogatás: van, aki apró gesztusokból, más ajándékokból, odaszánt időből, elismerő szavakból vagy érintésből érzi a szeretetet, törődést. A te gyereked számára mi a legjobb formája a támogatásnak?

Címoldali kép: 123RF