Rovatok

Külföldi meddőségi intézményekben keresnek egyre többen segítséget

Milliókat fizetnek a külföldi meddőségi klinikákon azok a magyar nők, akik itthon nem kaphatnak petesejtet. A hazai egészségügyi rendszer ráadásul túlterhelt, a gyermekre vágyó pároknak nincs kihez fordulniuk. 

Hazánkban törvény tiltja, hogy a petesejtet adományozók pénzt kapjanak, mivel ez szervkereskedelemnek minősül. Ingyen csak a férj vagy a feleség egy közeli, 35 év alatti nőrokona adhat petesejtet, ha korábban már szült. Mindeközben a meddő párok száma folyamatosan nő, közülük egyre többen külföldi meddőségi intézményekben keresnek segítséget, amelyet sok esetben csak hitelből tudnak finanszírozni ‒ olvasható a hvg.hu cikkében.

A külföldi jelentkezések száma megsokszorozódott mióta a magyar kormány gyakorlatilag betiltotta itthon a magánintézetek működését. 

2022. július 1-jétől kizárólag az állami meddőségi klinikákon kezelhetők az erre jogosult nők, szeptember 30-tól pedig nem lehet beavatkozást végezni a magánklinikákon. Az állami intézetekben csak 45 év feletti nők vehetnek részt mesterséges megtermékenyítésben, de csak öt próbálkozást finanszíroz az állam. 

A várólisták már-már végtelen hosszúságúak, mivel jelenleg csak 13 állami intézményben lehet meddőségi kezelést igénybe venni.

Egy magyar házaspár Szlovákiában kapott segítséget, melynek köszönhetően néhány hónap múlva szülők lesznek ‒ derül ki a lap cikkéből. A kismama elmondása szerint itthon két százalék esélyt adtak annak, hogy gyermekük lehet, míg a pozsonyi klinikán 80 százalékot ígértek. Egy kezelés ára négyezer euró, amelyet hitelből finanszírozott a pár.

Minket elsősorban az motivált, hogy emberként kezeljenek minket és ne az legyen, mint amit Magyarországon érzünk, hogy egy futószalagra raknak minket. Konkrétan: még a nadrágodat fel sem vetted, de az orvos már egy másik betegnél volt

– mesél Erika a tapasztalatairól (akinek a nevét a lap megváltoztatta). 

Hozzáteszi, értetlenül áll a tény előtt, hogy Magyarországon a petesejt használata szervkereskedelemnek minősül, miközben spermiumot szabadon lehet venni, pedig mindkettő szükséges egy gyermek megszületéséhez. 

Címoldali kép: 123RF