Rovatok

Kevesebb gyermek halna bele az allergiás rohamba, ha rendszerszintű reformokat vezetnének be

Kevesebben halnának meg életveszélyes allergiás reakció esetén, ha a felmérés, a gyógyszerbeszerzés és szétosztás, illetve a megelőzés mind rendszerszinten lenne összefogva.

Egy héttel ezelőtt az egész országot megrázta annak a hétéves kisfiúnak a halálhíre, aki egy iskolai születésnapon allergiás reakcióként anafilaxiás sokkot kapott, miután evett a mogyorós tortából. Az iskola értesítette a szülőt, aki orvoshoz vitte volna a gyereket, de csak egy közeli benzinkútig jutott, ahol hívta a mentőket. A helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni a kisfiú életét. 

A légszomjjal, fulladással, hányással, gyors pulzussal és ájulással járó anafilaxiás roham esetén egyedül az adrenalininjekció segíthet a betegnek életben maradni a mentők kiérkezéséig. Itthon az Anapen és az Epipen nevű injekciók vannak forgalomban, sok esetben azonban gyártási és ellátási gondok miatt nehezen elérhetőek. 

A tb ráadásul egyiket sem támogatja, egyetlen adagja pedig 16 ezer forintba kerül, szavatossága maximum egy év 

‒ derül ki a Telex cikkéből.

Az eset kapcsán a a Magyar Gyermekmentő Alapítvány arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy az úgynevezett anafilaxiás túlérzékenységi reakció akár percek alatt fulladáshoz, szívmegálláshoz vezethet. 

A kalcium ugyanakkor nem használ sem súlyos, sem enyhe allergiás reakciók esetén. 

Nékám Kristóf allergológus a Telexnek beszélt arról, hogy külföldön már bevett gyakorlat az előretöltött injekciók frekventált közösségi helyen való elhelyezése. Véleménye szerint a kérdést komplex problémakezeléssel kell megközelíteni, az adrenalininjekciók felhalmozása önmagában nem jelent megoldást. Mint mondta:

A legfontosabb, hogy rendszerszinten kellene a magyarországi anafilaxiaproblémát kezelni. A felmérést, a gyógyszerbeszerzést, a gyógyszerszétosztást, a megelőzést mind össze kéne fogni, és csinálni egy működő rendszert ebből az egészből. Ezt külföldön már kitalálták, de itthon is tudjuk, mit kellene tenni, csak meg kéne valósítani.

A szakértő hozzátette, fel kell mérni a rizikó súlyát is, mivel attól, hogy valaki allergiás, még egyáltalán nem biztos, hogy valaha az életben adrenalininjekcióra lesz szüksége. Nem feltétlenül jó, ha egy gyerek elővigyázatosságból folyamatosan megával cipeli az injekciót, hiszen ez állandó lelki terhelést jelenthet számára.

Címoldai kép: 123RF