Rovatok

Arra kérik a szülőket, ne küldjék iskolába a gyerekeket január 31-én

A Szülői Hang Közösség arra kéri a szülőket, hogy támogassák a pedagógusok hétfői, január 31-i sztrájkját, és ha tehetik, ne küldjék iskolába a gyerekeket reggel.

A pedagógusok hétfőn, január 31-én reggel 8 és 10 óra között kétórás figyelmeztető sztrájk keretében hívják fel a figyelmet a közoktatás válságos helyzetére. Ahogy már többször hangsúlyozták, 

az oktatási rendszer mostanra az összeomlás szélére került, mivel a pedagógusok jelentős része az alacsony bérek miatt elhagyja a pályát, újak pedig alig érkeznek helyettük. 

A pedagógusok bére továbbra is a nyolc évvel ezelőtti minimálbérhez van kötve, sokan a szakmunkás minimálbérnek megfelelő összeget viszik csak haza havonta. 

A szégyenletesen alacsony pedagógusbérek most már nemcsak a pedagógusok belügye, hanem a gyerekek, szülők és az egész társadalom egyik égető kulcsproblémájává vált. Már nem hihetünk az üres, konkrétumok nélküli ígérgetéseknek, érdemi, gyökeres változásra van szükség!

‒ áll a Szülői Hang közleményében

Hozzáteszik, hogy a szülők és a tanárok egymásra vannak utalva, közös céljuk a minőségi oktatás biztosítása a gyermekek számára. A szülői támogatás nélkül a közoktatás válságát nem lehet helyrehozni. 

A szülőket arra buzdítják, kommunikáljanak az oktatókkal és szülőtársaikkal a tapasztalt problémákról, illetve írják alá a pedagógusok két szakszervezete által indított petíciót.

Kérik, hogy akinél a sztrájk miatt nem lesz tanítás, lehetőség szerint ne küldje gyermekét iskolába január 31-én. Azt javasolják, hogy a szülők segítsék egymást a gyermekfelügyeletben, az egy osztályba járók szülei például vigyázhatnak egymás gyerekeire. 

A sztrájk alatt mindenesetre az iskolák biztosítják a gyermekfelügyeletet.

A pedagógusok figyelmeztető sztrájkját többek között a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány is támogatja.

Amennyiben a figyelmeztető sztrájk hatására nem teljesülnek a követeléseik, a pedagógusok március 16-ától határozatlan idejű sztrájkot hirdetnek.

Címoldali kép: 123RF