Rovatok

Már Kassziopeiának is nevezhetjük a gyermekünket, de Pandémiának továbbra sem – Ezeket a keresztneveket engedélyezték 2021-ben

A Nyelvtudományi Kutatóközpont szerint 2021-ben közel 700 új keresztnevet szerettek volna engedélyeztetni a szülők Magyarországon. Az utónévbizottság 108 utónevet javasolt engedélyezésre, ebből 63 férfinév 45 pedig női. Dr. Raátz Judit tudományos főmunkatárs szerint – aki a 24.hu-nak nyilatkozott – a kérelmekkel kapcsolatban irányvonalat nem lehet meghatározni, nincs uralkodó trend. 

Dr. Raátz Judit elmondta, hogy a névkérelmezés jogszabályai és a honlapjukon található alapelveik nem változtak. Tavaly azonban több olyan kérelem érkezett, amelyeknél nem találtak adatot a névre vonatkozóan, így külső szakértőhöz kellett fordulniuk, és a kérelmező segítségét is kérték. A hazánkban elismert 13 nemzetiség országos önkormányzatának honlapján is megtalálható már az adott népcsoport névlistája, így azoknak, akik valamelyik nemzetiséghez tartoznak már könnyebb lehet a névválasztás.

“Nagyon színes a névkérelmek típusa, és a nagy százalékuk külföldi név. De a szülők nehezen tudják elfogadni, hogy magyar állampolgárként minden idegen nevet a magyar kiejtésnek megfelelően, a magyar helyesírás szerint kell bejegyezni. A legtöbb kérelem éppen azért nem kap zöld utat, mert a nevet a szülők idegen helyesírással kérik. Érdekes, hogy ezt hiába tudják, szinte minden héten érkezik kérelem a Maya, Noah, Deniel nevekre. Ezek a nevek Maja, Noé, Dániel formában már régóta anyakönyvezhetők” – mondta a lapnak Dr. Raátz Judit. Ennek ellenére a kutatóközpont több külföldi eredetű nevet is elfogadott, ezekre példát is mondott.

Női nevek: Femke (német eredetű), Alita (az Adél spanyol változata), Mildi (a matilda változata), Malajka (arab), Kassziopeia (görög), Terra (latin eredetű), Mézi (az angol Maisie név magyarosan írt változata).

Férfi nevek: Szotirisz (görög), Szahel, Ömer (héber és arab eredetű), Kaled (arab eredetű), Raed (arab eredetű), Dzseferzon (angol eredetű), Rahmel (arab eredetű).

Elfogadtak több névösszetételéből keletkezett női nevet: Annazsófia, Annalea, Annadóra, Annadorka, Elizabella, Minabella.

Pár, már anyakönyvezhető nevek valamilyen alakváltozatát is adhatják idéntől a szülők: Rozalin (Rozalind), Zália (Rozália), valamint a Majsa (Majs), Gerált (Gerhárd).

Az engedélyezésre javasolt nevek között van a virágnév eredetű Iglice, a helyiségnévkét is ismert Szeben, és a Gyűrűk urából ismert Elládán is.

Bár érkezett kérelem, de továbbra sem lehetséges az uniszex nevek bejegyzése, és nem engedélyezik a becéző alakokat sem, mint a Levi, Bandi, Dorci. 2020-ban volt olyan szülőpár, aki Pandémiának akarta elnevezni a gyermekét, de nem kaptak zöld utat. Idén nem érkezett a világjárványhoz kapcsolható névadási kérelem.