Rovatok

Tanársztrájk: miért sztrájkolnak a pedagógusok?

A közoktatás megmentése és a gyerekek jövője miatt figyelmeztető sztrájkot tartanak a pedagógusok.

Ma reggel 8 és 10 óra között kétórás figyelmeztető sztrájkot tartanak a pedagógusok, melynek célja a hazai közoktatás megmentése. A pedagógusok egyik követelése, hogy a bérük ne a nyolc évvel ezelőtti minimálbérhez legyen kötve.  

A pedagógusi átlagfizetések messze elmaradnak a diplomás átlagfizetéstől. Bérük az utóbbi nyolc évben nem emelkedett, cafeteria, ruhapénz vagy étkezési jegy nem illeti meg őket. A hosszú távú következmények pedig a gyerekeken csattannak.

A szakszervezetek már régóta próbálják felhívni a figyelmet a hazai oktatási rendszer összeomlására. A diákok eredményei folyamatosan romlanak, a tanárok egymás után hagyják ott a pályát, pályakezdő fiatalok pedig alig érkeznek a helyükre. A tanároknak ráadásul semmilyen mozgásterük nincs, nem választhatják meg, hogy mit és hogyan tanítsanak.

Az oktatás színvonalát a pedagógusok túlterheltsége is rombolja. A gyerekek személyre szabott oktatására sem lehetőség, sem idő, sem pedig energia nincs. 

A sztrájkkal azt is szeretnék elérni, hogy az oktatással és neveléssel töltött idő maximum heti 22 óra legyen. 

A már eleve óriási tanárhiányt tovább fokozza, hogy a kötelező oltást nem vállaló pedagógusok nem taníthatnak, így az ő helyettesítésükről is gondoskodni kell. A szakszervezetek ezért követelik, hogy a tanárok munkavégzését ne kössék védőoltás felvételéhez. 

A szülőket arra kérték, lássák be: ha a tanárok munkája nem kap megbecsülést, annak hátránya gyermekeiken fog lecsapódni. Hangsúlyozzák, hogy 

demonstrációjuk elsődleges célja, a hazai közoktatás megmentése, a megfelelő oktatási színvonal biztosítása, ez azonban csak szülői támogatással valósulhat meg. 

Ha a hétfői sztrájk után a kormány nem reagál érdemben a követelésekre, március 16-tól határozatlan időre munkabeszüntetést ígérnek a szakszervezetek.

Címoldali kép: 123RF