Rovatok

Több mint 20 ezer pedagógus sztrájkolt hétfőn

Az előzetes adatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a hétfői sztrájkon, amellyel a hazai közoktatás tragikus helyzetére hívták fel a figyelmet. Az Emmi továbbra is kitart álláspontja mellett, miszerint a sztrájk törvénytelen volt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) hétfő délután sajtótájékoztatón közölte, hogy az előzetes adatok szerint több mint 20 ezer pedagógus sztrájkolt aznap délelőtt. A Telex azt írja, a kétórás figyelmeztető megmozdulás vidékre is eljutott: Győrben, Szombathelyen, Pécsett, Szegeden, Kaposváron és Debrecenben is volt munkabeszüntetés. 

Nincs szégyenkezni valónk, büszkék lehetünk a pedagógusokra, mert példát mutattak a gyermekeinknek, hogyan kell kiállni a közös ügyekért 

– fogalmazott Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke. 

A szakszervezetek képviselői hozzátették, hogy előzetesen kétszer ennyi oktató jelezte részvételét, a megfélemlítés és a koronavírus miatt azonban sokan nem mertek vagy nem tudtak személyesen tiltakozni. 

A sajtótájékoztatóval egy időben az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is kiadott egy közleményt, amelyben azt írták, hogy továbbra is törvénytelennek tartják a sztrájkot.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség autós felvonulással támogatta a tanárok demonstrációját. 14 órakor körülbelül kétszáz autó indult el a Szépművészeti Múzeumtól, hogy szolidaritásukat fejezzék ki a pedagógusok iránt. A nap folyamán számos közismert ember kifejezte szolidaritását a pedagógusokkal.


Szabó Zsuzsa a demokrácia ünnepének nevezte a hétfői figyelmeztető sztrájkot. Mint mondta: 

Ez a sztrájk arról is szól, hogy bemutassuk, hogy néz ki ma Magyarországon a sztrájkjog gyakorlása és a demokrácia. Végre talán a társadalomnak is felnyílik a szeme.

Amennyiben a kormány nem reagál érdemben a követelésekre, a pedagógusok március 16-tól határozatlan idejű munkabeszüntetést ígérnek. 

Címoldali kép: A dombóvári Belvárosi Általános Iskola sztrájkolói (Forrás: Facebook / pedagogusok.d.szakszervezete)