Rovatok

A fiúkat is fenyegeti a szexuális bántalmazás veszélye

A társadalom elvárja a fiúktól, hogy ne legyenek érzéseik, így segítséget sem mernek kérni, ha bántalmazzák őket. Ha pedig mernek, akkor nincs kihez fordulni.

A fiúk bántalmazási esetei még a lányokénál is ritkábban kerülnek napvilágra ‒ olvasható a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány közleményéből. Az alapítvány a gyermekek szexuális kizsákmányolása ellen küzdő világszervezettel, az ECPAT Internationallel együttműködve végzett úttörő kutatást a magyarországi fiú gyermekek szexuális bántalmazásáról és kizsákmányolásáról. 

A kutatási eredmények szerint társadalmi elvárások állnak annak hátterében, hogy a fiúk szexuális bántalmazására sokszor nem derül fény. 

Már egészen kicsi koruktól kezdve azt nevelik beléjük, hogy „a fiúk nem sírnak”, „a fiúknak nincsenek érzéseik”. 

A kutatásból kiderült, hogy bár a bántalmazott fiúk ritkán kérnek közvetlenül segítséget, helyette számos jelzéssel próbálják felhívni a felnőttek figyelmét. 

„Minden héten odamentem a tanárokhoz azzal, hogy rákos vagyok vagy valami más halálos betegségem van, mégsem kérdezte meg senki, hogy mi van velem, pedig csak azt akartam, hogy valaki őszintén megkérdezze, minden rendben van-e” – mesélte a kutatás egyik résztvevője, akit gyermekkorában bántalmaztak.  

A segítségkérést nehezíti, hogy az áldozatok sokszor maguk sem tudják, hogy bántalmazták őket. 

Ha mégis felismerik ezt, akkor sem mernek direkt módon segítséget kérni, helyette másképp kezdenek viselkedni, hogy felhívják a figyelmet: visszahúzódók lesznek, vagy éppen ellenkezőleg, feltűnést akarnak kelteni. 

A lányokhoz hasonlóan a fiúknál is kiderült, hogy a bántalmazást gyakran a gyermekhez közel álló személyek követik el. 

A tévhit ellenére nem csak férfi elkövetőkre kell gondolni, a szakemberek szerint ugyanis minden ötödik, fiút bántalmazó személy nő. 

A kutatás eredménye rámutat arra, hogy sokkal nagyobb támogatásra és edukációra van szükség a témában. A szakemberek semmilyen képzés vagy oktatás során nem találkoznak a területtel, így nehezen ismerik fel a jeleket, és nem tudnak kapcsolatot kiépíteni az áldozatokkal.

Címoldali kép: 123RF