Rovatok

Lesz-e újabb tanársztrájk?

Minden szülő megtapasztalhatta január 31-én, milyen az, amikor az óvó nénik és tanárok nem tanítanak. Igaz, csupán kétórás sztrájkról beszélünk, de már ebben az esetben is érezhettük, meg kell szervezni a gyermekünk felügyeletét, ha nem akartuk bevinni az intézménybe őket.

A januári sztrájkot később törvénytelennek ítélték. „ Amit a kormány tett, nemcsak jog-, hanem demokráciaellenes is“– nyilatkozta a Népszavának Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke arra a még péntek este megjelent kormányrendeletre reagálva, amellyel megtiltották a szakszervezeteknek, hogy valódi sztrájkot szervezhessenek a tanintézményekben.

Erre polgári engedetlenséggel reagáltak több iskolában is. Először a budapesti Szent László Gimnázium tanárainak egy része nem vette fel a munkáját, majd az ő példájukat követte a Kölcsey Ferenc Gimnázium, ahol február 15-én 17-en nem tanítottak, szerdán pedig a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum követte a példájukat.

A következő nagyobb munkabeszüntetésre március 16-án kerülhet sor, amit határozatlan időre hirdettek meg.

„A sztrájkot azért szervezzük, mert a közoktatás elhanyagolt állapotára adandó válaszokat nem halogathatja tovább a kormány. Kérünk minden szülőt, kollégát, magyar állampolgárt, hogy segítse a tiltakozó akciónkat! Neked szól! Rólad szól! Érted szól!” – áll a Pedagógusok Szakszervezete honlapján.

A kormány egy rendeletben nemcsak azt írta elő, hogy egy esetleges munkabeszüntetés esetén biztosítani kell a gyermekfelügyeletet és az étkeztetést az intézményekben, hanem azt is: a tanórák 50 százalékát – érettségiző osztályok esetében a kötelező érettségi tantárgyak 100 százalékát – meg kell tartaniuk. Ez nyilvánvalóan ellehetetlenítené a következő sztrájk időpontját márciusban.

Gosztonyi Gábor (PSZ) azt is elmondta, az intézkedés az Orbán kormány által megalkotott Alaptörvénnyel is szembemegy, amely a sztrájkjogot alkotmányos alapjogként rögzíti. A PSZ alelnöke szerint ezt rendelettel felülírni joggal való visszaélés. Éppen ezért az Európai Szakszervezeti Szövetség Oktatási Bizottságát is tájékoztatták a kialakult helyzetről, így hamarosan az Európai Parlament és az Európai Bizottság is értesülhet a történtekről.

Forrás: Népszava, PSZ honlapja

Címoldali kép: 123rf.com