Rovatok

Van-e bármi, ami olcsóbb, mint öt éve?

Az utóbbi hónapokban riadtan szemléltük, hogyan kúsznak egyre feljebb az árak. Úgy tűnik, elszabadult az infláció, egyre keservesebb a megélhetés. Az anyagi nehézségek a gyerekes családokat sújtják a leginkább. Utánajártunk, vajon van-e bármi is, amiért kevesebbet kell fizetnünk, mint korábban?

Sokat hallani manapság arról, hogy a magyar gazdaság jól teljesít, mert az exportban jók az eredmények. Sajnos azonban ez leginkább azért van így, mert az euró nagyon erős a forinthoz képest. Ám emiatt az import termékek iszonyatosan drágák lesznek. Tetten érhető ez a gyerekruhák, a gyümölcsök vagy például az üzemanyag árában is. Egy kétgyermekes család százezrekkel kénytelen többet költeni idén, mint tavaly, pedig ugyanazt veszik vagy még kevesebbet is vásárolnak.

Brutális áremelkedést élhettünk meg a tavalyi évben. A termékek és szolgáltatások 80%-ának emelkedett az ára. Sajnos idén sem számíthatunk másra. A legdrámaibban a benzin (+39%), és a gázolaj (+37%) drágult. Az áremelkedések a gyermekes családokat sújtják a leginkább, mert azokat a termékeket érintik a legjobban, amelyeket a mindennapokban sokan használnak.

Nem csak az áremelkedés a probléma: sok termékből már áruhiány is előállt. Komoly a munkaerőhiány, és emellett a gyárak kapacitásai is végesek. A forint gyengülése ugyancsak látványos. Az időseket és a gyermekes családokat extrán sújtja az áremelkedés, amit nem ellensúlyoz az egyszeri nyugdíjprémium, sem az szja-visszatérítés, amit sokan nem is kapnak meg. Az autóvásárlási és a lakásfelújítási támogatás miatt az árak nagyon megemelkedtek, pedig ezek a segítségek csak a kivételezett helyzetben lévőknek elérhetők.

Az igazság az, hogy 2007. óta nem volt olyan ütemű drágulás, mint most. Az elmúlt évben sosem látott mértékben drágultak itthon a használt autók, de jelentős áremelkedés figyelhető meg az új személygépkocsik hazai piacán is. A családi egyterűek átlagára 10 százaléknál is nagyobb mértékben emelkedett, a középkategóriások félmillió feletti drágulást produkáltak. A családpolitikában folytatódott az, amivel már többször foglalkoztunk: a mindenkinek járó juttatások összegét, mint a családi pótlékot és a gyest, változatlanul hagyta a kormány. Helyette inkább a jobb helyzetűeknek kedveznek, amire a legjobb példa a családi adókedvezmény és a családi otthonteremtési kedvezmény növelése.

Akkor mi lett olcsóbb, mint 5 éve? Alig valami. A sertészsír például kevesebbe kerül, de az étolaj jóval többe. A hatósági áras tejért kevesebbet kell fizetni, de a tejföl megdrágult. A benzin még rögzített áron is lényegesen drágább, mint tavaly, ez pedig a többgyermekes családoknak komoly érvágás.

Címoldali kép: 123rf.com