Rovatok

Háború Ukrajnában – Így segíthetsz a rászorulóknak

Vlagyimir Putyin február 22-én megtámadta Ukrajnát. Az ukrán polgárok pánikba estek, sokan családostul menekülnek, teljes a bizonytalanság. Ilyenkor minden segítség elkél. Összeszedtük, mi az, amit mi is megtehetünk innen, Magyarországról.

Az UNICEF a gyermekek védelmében jár el

Ukrajnában jelenleg 7,5 millió gyerek van veszélyben. Az UNICEF a háború során a helyszínen fog segíteni: támogatják az egészségügyi szolgáltatásokat, az élelmezést, a tiszta vízhez való hozzáférést, az immunizációt, az oktatást, a gyermekek és családjaik védelmét. Az UNICEF munkáját adománnyal segíthetjük, ezen a felületen adakozhatunk.

A Migration Aid önkénteseket keres

A Migration Aid Facebook-oldalán azt írja, civil menekültek ezreire lehet számítani az EU határain, ezért elkezdik felépíteni azt a civil szervezeti struktúrát, amivel a 2015-16-os menekültválságban is hatékonyan tudtak segíteni. Hangsúlyozzák, hogy megelőző jellegű szervezésről van szó, ezekben az órákban még nincs szükség civil segítségre, de ez bármikor változhat.

Egyelőre a következőkre van szükség:

  1. Önkénteseket keresnek, akik vagy az ukrán határ mentén élnek (Záhony, Kisvárda, Vásárosnamény, Tiszabecs stb.), vagy az ország más területeiről készek akár több napra a térségbe utazni. Az önkéntesek feladata, hogy a határ közeli magyar területeken vizet, élelmiszert, esetleg ruhaneműt osszanak rászoruló menekülteknek.
  2. Olyan ingatlantulajdonosokat keresnek, szintén erről a környékről, akik szükség esetén fel tudnak nekünk ajánlani olyan helyiségeket, ahol fagymentesen tudunk tárolni átmenetileg adományokat.
  3. Orosz/ukrán nyelven jól beszélő személyek jelentkezését várják, akik szükség esetén segíteni tudnak alkalomszerű fordítási feladatokban (szóróanyagok stb.)
  4. Online szervezési és adminisztrációs (adatbázis kezelés, levelezés) munkákhoz is várnak önkénteseket (bárhol az országban). Bővebb tájékoztatás itt.
Segítsünk az ukrán embereknek!
Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is adományokat gyűjt

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet országos adománygyűjtést hirdetett a szomszédos országban kialakult háborús helyzet miatt a humanitárius segélyprogram támogatására. Itt adakozhatunk.

Adakozzunk a valós hírekért

A Vox Populi választási kalauz oldalán egy olyan orosz újság támogatásának lehetőségéről ír, amelyik orosz propaganda helyett valós híreket közöl. https://novayagazeta.ru
Támogatni őket a címlapon jobbra fent található a “СТАТЬ СО–УЧАСТНИКОМ” (“Legyen résztvevő Ön is!”) gomb segítségével lehet.

A The Kyiv Independent független hírportálnak is jól jön minden segítség. A címoldalukon a jobb felső sarokban a Gofoundme-n keresztül adakozhatunk vagy patrónusok is lehetünk.

ENSZ

Az ENSZ Ukrán Humanitárius Alapján keresztül is segíthetünk, itt lehet adományozni.

A Budapest Bike Maffia és az Age Of Hope közös akciója

A Budapest Bike Maffia folyamatosan tartja a kapcsolatot az Age Of Hope beregszászi és határmenti kapcsolataival, hogy mire van szükség, miben tudnak a menekültek segítségére lenni. A civil szervezet tagjai péntek hajnalban a határra utaztak, és terveink szerint naponta több száz adag ételt készítenek és főzik a teát.

Amit biztosítanak:

  • szendvicsek későbbiekben meleg étel
  • csokoládék, kekszek
  • vitaminok
  • izolációs fóliák
  • takarók

Az esemény oldalán folyamatosan tájékoztatnak, mire van még szükség.

A közösségi média ereje

A Facebookon több olyan csoport is szerveződött, ahol konkrét segítségkérések is érkeznek. Ha csatlakozunk valamelyikhez, felajánlhatjuk szolgáltatásainket, segíthetünk szállásadással, fuvarral, ruhával, étellel. Ez is egy ilyen csoport: Segítségnyújtás (Ukrajna)

Címoldali kép: 123rf.com