Rovatok

Hogyan lehet saját lakásunk az emelkedő ingatlanárak mellett?

A jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor az árak minden területen emelkednek, vajon hogyan juthat saját lakáshoz egy két gyermekes család? Milyen áldozatokkal jár, mekkora anyagi terhet ró rájuk ez a döntés, mik a lehetőségeik?

Az MNB lakásárakról készített összefoglalója szerint a tavalyi év végén tovább folytatódott mind az új, mind a használtlakások árának emelkedése és ez valamennyi minden településtípus esetében így van. Az áremelkedés főbb mozgatórugói a következők:
– otthonteremtési támogatások
– növekvő munkaerő költségek
– szakemberhiány
– az építőipar alapanyagárak és a kivitelezési költségek emelkedése
– kedvezményes lakás áfa
– a pénzromlás következményeképp az emberek a megtakarításukat ingatlanba fektetik, ez növeli a befektetői keresletet

Mindez azzal jár, hogy a lakásukat eladásra kínálók növelték áraikat, kisebb az áralku lehetősége.
2022-ben ráadásul számos kedvezmény kifut. Ez év végéig lehet még elszámolni a 3+3 millió forintos lakásfelújítási támogatást, igényelni a babaváró hitelt, a falusi CSOK pedig az év közepéig érhető el. Mindezek további keresleti élénkülést vetítenek előre, hiszen többen például a használt lakás vásárlásukat, felújításukat ehhez mérten átütemezik, előre hozzák.

Viszonylag elenyésző a magasabb önerővel rendelkező családok száma, s még a fent említett támogatások mellett is kevesen vannak, akik hitel felvétele nélkül képesek használt, vagy új ingatlant vásárolni. A Magyar Nemzeti Bank becslése szerint az ingatlan-adásvételek 60 %-a részben hitelből valósult meg. A törlesztőrészletek emelkedése miatt kisebb összegű lakáshitelhez juthatnak az emberek, és az is nagyon fontos, hogy legalább a lakás értékének 20%-a rendelkezésünkre kell, hogy álljon ahhoz, hogy a bankok hitellel kapcsolatban szóba álljanak velünk.

Egy két gyerekes család esetében, ha mindkét szülő a jelenlegi átlagkeresetet kapja havonta, a következő feltételek mellett teljesül egy használt lakás vásárlása.

A kiszemelt ingatlan egy vidéki megyeszékhelyen belül található.

Az ingatlanszakértők szerint – hasonlóan a tavalyi évhez – az árak még egy ideig szinte mindenhol emelkedni fognak, folyamatos lesz a drágulás a lakáspiaci szektorban. Ezért aztán szinte biztos, hogy egy két gyerekes család a közeljövőben továbbra is csak jelentős anyagi terhek árán juthat majd lakáshoz.

Cikkünk a Pénzcentrum, a KSH, és az MNB adatai alapján készült.

Címoldali kép: 123rf.com