Rovatok

Folyamatosan érkeznek a menekültek a magyar határra – videó

Ukrajnából folyamatosan érkeznek az anyák és a gyermekeik a magyar határra. Tudosítónk a helyszínen járt. 

A háború kitörésének másnapján forgattunk az ukrán határon a záhonyi, barabási és beregsurányi határátkelőknél. Mindhárom határátkelőnél kisebb csoportokban, szakaszosan, lassan engedték át az embereket, előre engedve a nőket, gyerekeket, időseket. A férfiak közül csak a kettős állampolgárok jöhettek át, a hadköteles ukrán férfiaknak már pénteken is  tilos volt a határátlépés.

Helyi beszámolók szerint már csütörtökön és pénteken is vittek el hadköteles férfiakat a frontra, tehát helyi fiatal fériakat is. Mai híradások szerint pedig már kárpátaljai magyar férfiak is haltak meg az ukrán harcokban. Így hát érthető, hogy sok anyuka, család már tegnap elérkezettnek látta az időt arra, hogy útnak induljon. A legtöbben rokonokhoz, barátokhoz jöttek át, bizonytalan időre, bizonytalan körülmények közé.

A megkérdezettek nagy része kárpátaljai magyar család volt, de sok ukrán menekült is érkezett. A magyar határ innenső oldalán már megjelenetek a szeretetszolgálatok, a Református Szeretetszolgálat és a Hit Gyülekezete munkatársai. Ők tegnap még inkább csak felmérték a helyzetet, hogy kinek mire van szüksége, élelmiszer és szálláshely tekintetében. Azt tapasztaltuk, hogy a helyszínen a térség polgármesterei megfelelően kezelik a helyzetet, és meleg teát, csokoládét, szendvicset vittek a határra, amivel gyorssegélyként szolgálhatnak az oda érkezőknek.

Záhonyban már csütörtök este létrehoztak egy átmeneti szálláshelyet a helyi művelődési központban. A termeket kiürítették és szivacsokat helyeztek a földre, amin elszállásolhatták azokat, akiknek nem volt hova menniük. Tegnap este ez 70-80 főt jelentett, de azóta jelentősen megnövekedett ez a szám, hiszen folyamatosan érkeznek újabb és újabb családok a vasútállomásra.