Rovatok

Marad a betervezett pedagógussztrájk és a polgári engedetlenség

Nem közelednek az álláspontok, egyre több pedagógus száll szembe a hatalommal és csatlakozik a polgári engedetlenségi akcióhoz. Minden napra jut újabb demonstráció, az általános pedagógus sztrájkot megtartják március 16-án, a megmozduláson diákok is részt vesznek.

Minden nap folytatódik a polgári engedetlenség az iskolákban, az állami intézmények pedagógusai mellé egyre több helyen felsorakoznak az egyházi iskolák dolgozói is. Kedden legalább 32 intézmény több mint 700 pedagógusa tagadta meg a munkát több órára vagy egész napra. Az engedetlenségi akciók február 14-i indulása óta így már csaknem 200 intézmény dolgozója csatlakozott a megmozduláshoz. Általános iskolák, gimnáziumok, szakképző intézmények mellett több óvodában is a tiltakozás radikálisabb formája mellett döntöttek, mivel a kormány február 11-én megjelent rendelete ellehetetleníti a sztrájkjog gyakorlását. A pedagógus szakszervezetek fenntartják álláspontjukat: a kormányrendelet, amelyet a kormány a felhatalmazási törvény mögé bújva hozott, alaptörvény-ellenes. Emellett az alacsony bérezés és a méltatlan munkafeltételek ellen is demonstrálnak, de az engedetlenség visszatérő témája az állami iskolák dolgozóira vonatkozó oltási rendelet is, ami szerint fizetés nélküli szabadságra küldenék a beoltatlan pedagógusokat. 

Szerda délután ismét tárgyalóasztalhoz ültek a pedagógus szakszervezetek és a kormányzat képviselői, de álláspontjaik nem közeledtek, ezért a március 16-ra tervezett általános sztrájkot – a törvényi keretek mellett – megtartják a pedagógusok. A részletekről napokon belül döntenek. 

A héten utcai demonstrációk is zajlanak vidéken és Budapesten a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szervezésében, szerdán az EMMI épülete előtt alkottak élőláncot a tanárok. Március 16-án több megmozdulás is lesz országszerte, Budapesten, a Kossuth téri Tisza István szobornál diákok is kiállnak majd tanáraik mellett.