Rovatok

Bombák, fegyverek, szirénák – Minden gyerek megérdemli, hogy biztonságban legyen

Ukrajnában kórházakat, iskolákat, óvodákat bombáznak a támadó csapatok. Fogytán az ivóvíz, nincs áramszolgáltatás, fűtés. A gyerekek rémültek, sokan közülük sokkos állapotba kerülnek a félelemtől. Rajtuk igyekszik segíteni Lena Rozvadovska, a Gyerekek Hangja (Voices of Children) gyermeksegélyszervezet vezetője munkatársaival. Lena a GBNews hírtelevíziónak számolt be a bunkerekbe kényszerült gyerekek szívszorító helyzetéről.

Lena igazságtalannak tartja, hogy a 21.században Európa közepén gyerekek földalatti óvóhelyeken kénytelenek rettegve menteni az életüket. Csak az adás napján – a sok sérült mellett – 16 gyerek vesztette életét az orosz támadásokban.

Kijevben a metróban születnek a babák. Rettenetes látni, ahogy a gyerekek édesapjuktól búcsúznak, talán örökre. A férfiak nem hagyhatják el az országot, maradniuk kell harcolni. A gyerekek számára a háború olyan rettenetes traumát okoz, amely az egész életükre rányomja a bélyegét: bombák, fegyverek, szirénák, éhezés, hideg, halottak.

Sok gyerek küzd pánikrohammal. A szülők tanácstalanok, nem tudják, hogyan nyugtassák meg a gyerekeket, mivel valójában sehol sincsenek biztonságban. Még az orosz határtól 1000 kilométerre fekvő Nyugat-Ukrajnát is érte már bombatámadás. Több millió menekült próbál eljutni a szomszédos Lengyelországba, Romániába vagy Magyarországra. Az út akár 3-4 napig is eltarthat. A szenvedőket a tél is kínozza. A családok autókban alszanak, az élelem fogytán. De mozogni, útra kelni is nagyon kockázatos. Lena értesülése szerint egy autóval menekülő egész család is meghalt a harcokban.

Lenáék megállás nélkül, a nap 24 órájában segítik a családok, gyerekek menekülését.

Rengeteg a gyerek a kijevi, harkivi kórházakban is, ahol szintén kifogyóban vannak az élelmiszerkészletek. A legnagyobb probléma most Lenáék számára az, hogy hogyan juttassák el az élelmet Harkivba. A városban már több mint egy hete véres harcok dúlnak. Milliók veszítik el a fedelet a fejük fölül, vagy kénytelenek elmenekülni egy idegen országba. A helyzet nem fog megoldódni egyik napról a másikra, a kiszolgáltatottaknak még hosszú ideig oltalomra lesz szükségük.

Lena arra kéri a határ túloldalán élőket, hogy segítsék adományokkal az ukrán alapítványokat és a nélkülöző családokat.