Rovatok

Magyar színészek, zenészek, üzletemberek segítenek az ukrán menekülteknek

Az egy hete dúló orosz-ukrán háborúban több százezer ember hagyta el Ukrajnát és a szomszédos országokba menekült. Napról napra egyre több ismert ember szólal fel a menekültek támogatása mellett, vagy éppen segítik az Ukrajnában maradt civil embereket. Teszik ezt internetes közösségi oldalukon, televízió vagy rádióadásban. Hihetetlen az összefogás, ami jelenleg megfigyelhető.

Stohl András Instagram oldalán kéri, aki teheti a lehetőségeihez mérten segítsen az Unicefen keresztül.

Dobó Kata, aki gyermekkorában 3 évig élt Kijevben, reménykedik, hogy minél előbb befejeződik ez a rettenetes háború.

Vajna Tímea az UNICEF-en keresztül 1 millió Ft-os pénzadománnyal támogatta az Ukrajánban maradt gyermekeket.

Korda György és Balázs Klári szállást ajánlott fel szállodájukban a menekülteknek.

A Wizz Air vezérigazgatója Váradi József bejelentette, hogy 100 000 ingyen jeggyel segíti az ukrán menekülteket, amelyeket az Ukrajnával szomszédos országokból (Lengyelország, Szlovákia, Magyarország, Románia) induló kontinentális európai repülőjáratokon használhatnak fel. A légitársaság, annak érdekében, hogy minél előbb elérjék a rászorulók a célállomásukat, már szolgálatba állított több nagyobb repülőgépet és kiegészítő járatot is.

A LinkedInen olvasható az INSPYRE Informatics nevű magyar cég felhívása, mely szerint Ukrajnában élő informatikai szakembereknek kínálnak távmunkát. A #solidarITy nevű kezdeményezés célja, hogy stabil munkalehetőséggel segítse a háborúval és a gazdasági összeomlással is küzdő ukránokat és ukrajnai magyarokat.

Dukai Regina Instagram oldalán folyamatosan frissíti az alapítványok, szervezetek felhívásait, civil összefogással létrejött gyűjtőpontok helyszíneit. Marge-al (Batta Zsuzsanna) az énekesnővel közösen körbe járják a kis településeket, s felmérik hol mire van szükség. Marge instagram oldalán több képet is találunk, melyeken az összegyűjtött babahordozási eszközök, tisztálkodási szerek, egyéb adományok mennyiségéért mond köszönetet.

Görög Zita is fáradhatatlanul segít, hogy a menekülteknek szánt segély szállítmányok célba érjenek. Jelen van a határmentén, a budapesti pályaudvarokon.

Az orosz-ukrán konfliktus vége egyelőre még nem látszik, így valószínűleg még sokáig szükség lesz a segítő emberekre.