Rovatok

Ezért nehezebb a mindennapi élet a forintgyengülés miatt

Nincs megfelelő recept arra, hogy magánemberként hogyan kell túllépni a forint gyengülésén, az emelkedő infláción, az áruhiányon, az orosz-ukrán háború okozta sokkon és a lelki nehézségeken. Családok sokasága vár, de nem kap megnyugtató választ a jelenlegi geopolitikai helyzet és pénzügyi környezet bizonytalanságának kezeléséhez.

Még le sem csengett a covid, máris új problémával kell szembenéznie a világnak. Ez pedig Ukrajna lerohanása, a háború elől menekülők tömege, az orosz invázió nyomán kialakuló gazdasági nehézségek. A térség devizái mélyrepülésben vannak, az elszabaduló infláció árfelhajtó hatású, a kormányzati árstop miatt pedig áruhiány alakult ki a benzinkutakon. Ami egyik nap 200 forintért kapható a boltban, az hamarosan 300, majd 500 forint lesz. Eközben a fizetések szintje nem változik, az adók magasak, az energiaárak az egekben és egyre drágábbak az alapszolgáltatások is.

Hamarosan sokan kerülhetnek nehéz helyzetbe, a családok gyakorlatilag felélték megtakarításaikat. Egyre kevesebbet ér a pénzünk, egyre gyengébb minőségű árut tudunk megvásárolni, egyre kevesebb termékhez tudunk hozzájutni. A bizonytalan helyzet miatt mind többen kezdenek dömpingszerű vásárlásba, miközben napról-napra érezhetőbb az elszegényedés.

Jól látszik, hogy mindez nem az ukrajnai háborúval indult, a forint gyengülése már évek óta folyamatos. Az elmúlt évek gazdaságpolitikája, a költségvetés hiánya és a jegybanki alapkamat alakulása is hozzájárult a 390-400 forint körüli euróhoz.