Rovatok

Minden másodpercben menekültté válik egy ukrán gyerek

Már a 3 milliót is túllépte azoknak az embereknek a száma, akik az orosz megszállás miatt kénytelenek voltak elhagyni hazájukat, Ukrajnát. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint a menekülőknek majdnem a fele kiskorú, ez azt jelenti, hogy a háború kezdete óta minden másodpercben hontalanná vált egy gyermek. Borzalmas dolgokat kell átélniük, de nem csak nekik, hanem azoknak a gyerekeknek is, akik maradnak.

Az oroszok már kórházakat is támadnak Ukrajnában, és nem túlzunk, ha azt állítjuk, talán a legkegyetlenebb tettük a mariupoli szülészeti klinika lerombolása volt. Az egész világot bejárta egy sérült kismama fotója, akit hordágyon vittek ki a füstölgő, romos épületből. Látszott, hogy szörnyű sérüléseket szenvedett, hasát a kezével próbálta megóvni. A nőt átszállították egy másik kórházba, de nem tudtak rajtuk segíteni. Ennek a babának az élete már azelőtt véget ért, hogy elkezdődhetett volna.

Ukrajnában az elmúlt hetekben több kisbaba született sötét, hideg óvóhelyeken. Az újszülött osztályok és intenzívek pincékbe, alagsorokba költöztek. Az édesanyák, akik itt élik meg első napjaikat a kisbabájukkal óriási traumát szenvednek, és azok is, akik egy pici gyerekkel kénytelenek menekülni. Ezeknek az anyukáknak a megrázkódtatástól elapad a teje. Szerencsére Magyarországon ebben is segítséget kapnak, civil édesanyák ajánlanak fel anyatejet a menekült csecsemőknek.

Az ukrán gyerekeknek egyik pillanatról a másikra ért véget a gyerekkoruk. Egyik nap még mehettek iskolába, óvodába, a következő napon már óvóhelyet keresett a családjuk. A menekült családok hosszú napokon keresztül utaztak, sokszor órákon keresztül lapultak a vasúti vagon padlójára, nehogy belőjenek a vonat ablakán. A határon dolgozó önkéntesek és a humanitárius szervezetek munkatársai arról számolnak be, hogy a menekült gyerekek napokig nem szólalnak meg, vizelettartási gondok lépnek fel náluk, enni sem tudnak, vagy éppen hánynak az idegi megterheléstől.

Aki pedig azt gondolja, hogy a háború végével ezek a gondok is megoldódnak, az nagyon téved. A megrázkódtatás következményeit egy életen át hordozzák majd ezek a kicsik, továbbadva a traumákat gyermekeiknek is. Egy háború nyomai generációkon keresztül megmaradnak.