Rovatok

Mi lesz veled átlagmagyar?

Régóta nem látott összefogás jellemző a pedagógusokra, akik az elmúlt évtized legnagyobb sztrájkmozgalmát indították el januárban. A kormányzat ugyanis nemcsak a szakma nimbuszát igyekszik lerombolni, hanem a jogaikat is semmibe veszi. Most egységbe kovácsolódva hirdetik: képesek kitartani. 

Nem tudni meddig tart a pedagógusok határozatlan idejű munkabeszüntetése, de azt ígérik fenntartják követeléseiket a kormánnyal szemben. Sztrájkolnak a jogaikért, a béremelésért, a túlóra kifizetéséért, a kötelező óraszám csökkentéséért, adminisztratív terheik csökkentéséért. Teszik ezt magukért, de alapvetően a társadalomért, azért, mert pedagógus nélkül nincs tanítás, tanítás nélkül pedig nem fejlődőképes a társadalom. 

A kormányzati kommunikációval szemben egyre nehezebb a megélhetés Magyarországon, egyre többen dolgoznak kevés pénzért. A sokéves tanulmánnyal elért tanári pálya szinte csak zsebpénzt kínál a pedagógusoknak, az egészségügyben, a szociális szférában dolgozók és számos más terület munkavállalói is alulfizetettek. Eközben az infláció rohamosan növekszik, maga után vonva a forint fokozatos elértéktelenedést. Az adók magasak, az egészségügy romokban, az egészségügyi ellátás csak látszólag működik, a nyugdíjreform pedig utópia. Az alacsony bérekből mára inkább albérletre, mintsem saját lakásra telik, a kormányzati intézkedések nem szolgálják az egyén jólétét. Az elégedetlenség növekszik, miközben sokan gyengeségből vagy kényszerűségből inkább beletörődnek sorsukba. 

Magyarországon az emberek elnézőek, igen magas a tűrőképességük, a végtelenségig elnézik a hazugságot és a korrupciót. Ezt elégelték meg a tanárok és az őket támogatók, demonstrációjuk rávilágít alapvető társadalmi problémákra, tükröt mutat a kormányzatnak. A pedagógus szakszervezetek legújabb akciója „búvópatak” néven indul. Egy térképes felületet hoznak létre, amely megjeleníti a tervezett és éppen zajló megmozdulások. A támogatóknak regisztrálniuk kell majd. Cél, hogy ne egyszerre, országos szinten hirdessenek megmozdulásokat, hanem különböző helyeken.