Rovatok

1% kisokos – Miért fontos, hogy dönts az adód 1 százalékáról?

Sokan biztosan anyagilag is szeretnének támogatni egy-egy számukra fontos ügyet és olyan civil szervezetet, amely azzal foglalkozik, de nincs rá lehetőségük, hogy a pénztárcájukból közvetlenül több tízezer forintot erre áldozzanak. Az adó 1%-a viszont épp erre jó. Anyagilag úgy tudsz támogatni egy ügyet, hogy közben nem kell kiürítened a pénztárcádat. Arató Adrián könyvelőt kérdeztük, miért lényeges, hogy rendelkezzünk az adó 1%-ról.

Gyerekkel vagyunk: Sokan úgy vélik, olyan kevés pénzt kerestek, hogy annak az 1%-a nem is számít igazán.

Arató Adrián: Nem azzal kell foglalkozni, hogy mennyi az egy százalék. A lényeg, hogy ajánlja fel mindenki. Ne törjük a fejünket azon, hogy sok vagy kevés, mert sok kicsi sokra megy. Mindenki számára létezik olyan ügy, amelyet kiemelten fontosnak tart. Van, aki szerint nagyon lényeges, hogy minél több olyan szervezet legyen, ahol sportolhatnak a gyerekek, mások szerint az egészségügy kérdése a legégetőbb, de van, aki szerint a mélyszegénységben élők megsegítése mindennél előbbre való.

Arató Adrián (Fotó: Szirbek Anita)

2021-ben összesen 10,5 milliárd forint folyt be az 1%-os felajánlásokból, amely mind civil szervezetekhez került. Ez a rengeteg támogatás sok-sok ember adójának 1%-os támogatásából folyt be. Hozzáadott az is, akinek kevesebb volt, és az is, akinek több. A következő szervezetek kapták 2021-ben a legtöbb felajánlást: Országos Mentőszolgálat Alapítvány (308 millió forint), Heim Pál Gyermekkórház Fejlesztéséért Alapítvány (208 millió forint), Bátor Tábor Alapítvány (134 millió forint).

Az 1%-os felajánlásról az adóbevalláskor kell dönteni, és a kitöltött adóbevallási nyomtatványban kell feltüntetni. Erre az eSzja oldalon van lehetőséged (ha van Ügyfélkapu regisztrációd), az adóbevallásod tervezete mellett található 1+1%-os nyilatkozat ikonra kattintva. Amint elkezded begépelni az általad választott civil szervezet nevét, egy legördülő menüből felugrik a nevük. Erre kattintva a rájuk vonatkozó összes adatot automatikusan kitölti a rendszer. Ne felejts el a mentésre, majd a küldés gombra kattintani, így tudod leadni a nyilatkozatodat.

GYV: Lehet, hogy akkor is jó helyre kerül az az 1%, ha nem ajánljuk fel egyetlen szervezetnek sem?

AA: Ha valaki nem rendelkezik az adója 1 százalékáról, akkor ez az összeg az államkasszában marad, és az állam dönt a pénz sorsáról, nem mi. Szerintem jobb, ha az adónk egy részével saját magunk közvetlenül tudjuk azt az ügyet támogatni, amelyet fontosnak érzünk. Ráadásul sok civil szervezet állami feladatokat lát el, mert az államnak nincs rá kapacitása. Például a Mosoly Alapítványnál pszichológusok dolgoznak, akik beteg gyerekekkel foglalkoznak, mert a kórházakban nincs erre elegendő személyzet. A Heim Pál kórháznak is van alapítványa, mert az állami támogatáson túl is szüksége van segítségre a gyerekek kezeléséhez. Amikor az ukrán háború miatt rengeteg menekült érkezett hozzánk, rajtuk is rengeteg civil szervezet segített. Döntsük el, hogy melyik ügy fontos számunkra és támogassuk azt.

GYV: De mi is pontosan az 1%+1% felajánlás?

AA: Sokan nem tudják, hogy az adó 1% felajánlási rendszerét Magyarországon vezették be először 1996-ban. Az ötlet lényege az, hogy minden adófizető magánszemély dönthet arról, hogy a befizetett adójának 1%-a milyen civil szervezethez kerül. További 1%-ot fel lehet ajánlani (hivatalosan) elismert egyháznak is. Azaz, az adófizető dönthet arról, hogy az adója 2 százaléka hova kerül. A hazai sikert látva később más országokban is átvették az ötletet. Ma már lehetőség van az adó bizonyos részének felajánlására Olaszországban, Szlovákiában, Csehországban és Lengyelországban is. 

GYV: Kinek van 1%-a?  Azoknak is, akik diákmunkát vagy közmunkát végeznek?

AA: 2022-ben mindenki felajánlhatja az adója 1%-át, akinek 2021-ben volt adózott jövedelme. Ez származhatott fizetésből vagy egyéb bevételből. Ha diákmunkát végzett valaki, akkor is adózott, és így neki is van 1 százaléka. Sokan nem tudják, de a közmunka végzéséből származó jövedelem is adóköteles, így fel lehet ajánlani az adójának az 1%-át.

GYV: Jelent ez plusz költséget?

AA: Nem, az 1% -ot az adóból vonják le, azaz abból az összegből, amelyet mindenképpen be kell fizetni.

GYV: A Gyerekkel vagyunk készített egy listát olyan szervezetek adataival, amelyek gyerekekkel foglalkoznak, hogy ezzel segítse azokat, akik a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát ilyen típusú szervezetnek kívánják felajánlani. Te kinek adod az adód 1%-át, és mit tanácsolsz az olvasóknak?

AA: Én egy dunántúli településről, Tamásiból származom, ahol évről évre rendeznek kerékpáros versenyeket. Nekem fontos a sport és Tamási is, ezért évek óta a Tamási Kerékpáros Alapítványnak adom az 1 százalékomat. A Gyerekkel vagyunk listájáról pedig a Mosoly Alapítvány támogatását ajánlom az olvasók figyelmébe, mert nélkülözhetetlen munkát végez.

A Gyerekkel vagyunk listáját ITT és ITT találod.