Rovatok

„A magyar társadalom legsúlyosabb problémáit nem lehet a roma értelmiség nélkül megoldani”– Kinek add az adód 1 százalékát?

Nehéz a döntés, kinek add az 1%-odat? Cikksorozatunkban gyermekekkel foglalkozó szakembereket, olvasókat és diákokat kérdeztünk, ők kiket segítenének. Első válaszadónk Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom egyik alapítója, a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára.

Törley Katalin, tanár, a Tanítanék Mozgalom alapítója. (Fotó: Szirbek Anita)

Gyerekkel vagyunk: A Gyerekkel vagyunk készített egy listát olyan szervezetek adataival, amelyek gyerekekkel foglalkoznak, hogy ezzel segítse azokat, akik a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát ilyen típusú szervezetnek kívánják felajánlani. Te kinek adod az adód 1%-át, és mit tanácsolsz az olvasóknak?

Törley Katalin: Bár nagyon nehéz döntés, hogy a sok fantasztikus munkát végző civil szervezet közül kit támogassak a befizetett adóm 1 százalékával, most mégis megpróbálok határozott választ adni. A Romaversitas Alapítványnak ajánlanám fel legszívesebben idén ezt a pénzt. S hogy miért? A magyar oktatási rendszer legsúlyosabb bűne, hogy képtelen a születéskor meglévő társadalmi különbségek kiegyenlítésére, sőt, sajnos még súlyosbítja is azokat. A Romaversitas felsőfokú tanulmányokra felkészítő programja olyan roma középiskolásoknak vagy érettségizett fiataloknak nyújt segítséget (tantárgyi, nyelvi felkészítést, mentorálást, továbbtanulási tanácsadást), akik a nehéz körülményeik és a rendszerszintű diszkrimináció ellenére diplomát szeretnének szerezni. Az alapítvány munkája példaértékű és rettenetesen fontos, hiszen a magyar társadalom legsúlyosabb problémáit, szétszakadtságát nem lehet a roma értelmiség nélkül megoldani.

A Gyerekkel vagyunk listáját ITT és ITT találod.