Rovatok

A gyerekek a TikTokon keresztül informálódnak a háborúról – Mit tegyen a szülő?

Amióta Oroszország február végén először megszállta Ukrajnát, a fiatalok a háborúról szóló hírek és információk nagy részét a közösségi médiából – elsősorban a TikTokról – szerzik. Egy amerikai tanulmány szerint a négyéves gyerekek átlagosan napi 80 percet töltenek a TikTokon, így ez a leggyorsabban növekvő közösségi médiahálózat a fiatalok körében. Az elmúlt hónapokban számtalan első kézből származó háborús beszámolót osztottak meg ezen az alkalmazáson.

Az olyan applikációk, mint a TikTok ugyan ehetővé teszik a kreatív önkifejezést és csökkentik a társadalmi elszigetelődés érzérét, de hiányzik belőlük a hagyományos hírtudósítások kontextusa és tényellenőrzése. A háborúról szóló videók, amellyel a gyerekek az alkalmazáson keresztül találkoznak, tartalmazhatnak felkavaró felvételeket, érzelmileg traumatizáló történeteket a konfliktus által érintett emberekről és persze nyilvánvaló félretájékoztatást is.

Miért pont a TikTok?

Hogyan vált az alkalmazás a háborúval kapcsolatos tartalmak központjává, és hogyan tudnak a szülők eligazodni ebben a bonyolult témában a gyerekeikkel?

A fiatalok körében tapasztalható hatalmas népszerűségén túl a TikTok videófunkciói, például az élő közvetítés, egyedülállóan vonzóak az ukrajnai háború által érintett tartalomkészítők számára. Emellett az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a tartalom ne csak a saját követők között terjedjen, így több lehetőség nyílik arra, hogy az alkotók videói vírusként terjedjenek tovább.

A TikTok mint hírforrás

A TikTok tartalma a kezdetben főként táncos videókat és mémeket tartalmazó alkalmazásból széles körben használt információforrássá és az aktuális eseményekről szóló tudósítássá vált. A tizenévesek legalább fele a legtöbb hírt az olyan közösségi médiaalkalmazásokból szerzi, mint a TikTok. Az ilyen formátumú hírek leegyszerűsítettek, pörgősek, akcióelemeket tartalmaznak, vagyis a digitális kultúrába ágyazott gyerekek és fiatalok „nyelvén” szólalnak meg.

Bár az alkalmazás nagyszerű forrása lehet a fontos világeseményekről szóló szűretlen információknak, de hiányzik belőle a tényellenőrzésnek az a rétege, amellyel a hagyományosabb hírforrások rendelkeznek. Ez a tény pedig a TikTokról származó információkat igen megbízhatatlanná teheti.

A TikToknak mint a gyerekek hírforrásának egy másik lehetséges buktatója a megjelenő tartalmak érzelmileg felkavaró jellege. A tinik TikTok-csatornáin – más zavaró tartalmak mellett – zenére beállított, sokkoló háborús felvételek is felbukkannak. A háború hatásairól szóló felvételeknek és érzelmileg felzaklató történeteknek való kitettség másodlagos traumát okozhat a gyerekeknek és a tizenéveseknek.

Az orosz-ukrán háború “TikTok-osítása” sok fiatalt arra ösztönzött, hogy gyakran innovatív módon vegyen részt a konfliktusról szóló vitában. A gyerekek gyakran trollkodó kommentekkel árasztják el a közösségi média fiókokat.

Mit tehetnek a szülők?

Ha a gyereked a TikTokot vagy más közösségi média alkalmazásokat használ, és úgy gondolod, hogy a háborúval kapcsolatos tartalmakat láthat, akkor a következőket teheted:

  • Erősítsd a gyerekekben a kritikai gondolkodás képességét, és készítsd fel érzelmileg arra, hogy mit láthat az interneten.
  • Segíts a gyermekednek a hírfolyamából eltávolítani az általa követett gyanús fiókokat, és csak ellenőrzött TikTok-fiókokat kövessen.
  • Beszélgess el gyakran gyermekeddel az online térről és az aktulis eseményekről.
  • Biztosítsd róla, hogy bármikor fordulhat hozzád, ha valami felzaklató vagy kellemetlen dolgot tapasztal.
  • Tanítsd meg a gyerekednek, hogyan jelentheti a félretájékoztatást és a nem megfelelő tartalmakat a TikTok-on.