Rovatok

Hogyan beszéljünk a gyerekkel a beleegyezésről?

Tudvalevő, hogy a „beleegyezés” fogalma nemcsak a szexre meg a randizásra vonatkozik, hanem ennél sokkal általánosabban azt is jelenti, hogy a másik embert csak az ő engedélyével érinthetjük meg, vagy vehetünk el tőle valamit. A beleegyezés lényege mindenekelőtt az önmagunk és mások tisztelete bármilyen helyzetben – és bármelyik életkorban! Joanna Eng írása.

Még felnőttek számára sem evidens, mit jelent és mennyire fontos, hogy csak olyat tegyenek valaki mással – szerettükkel vagy alkalmi ismerősükkel, partnerükkel, gyerekükkel –, amit az elfogad, és ezt nyilvánvalóvá is teszi. Ezt tanulni, illetve tanítani kell: elkerülhetetlen a jótékony szülői közbeavatkozás. Ne várj arra, hogy a gyereked „felnőjön” egy ilyen beszélgetéshez, amikor is megtanítod neki az életre szóló leckét. Már egészen kis korban is flottabbul megy a játék, jobb az együttműködés, ha a gyerek képes figyelembe venni, hogy a másiknak ínyére van-e a dolog, azaz, beleegyezését adta-e abba, amit együtt vagy vele csinálnak.

De hogyan értessük meg ezt a kissé elvont, mégis húsbavágóan fontos fogalmat a gyerekkel, a maga szintjén?

1. Kerüljön bele a „beleegyezés” a szótáradba

Így a gyerek már korán megtanulja a szó jelentését. Ezt az egyszerű meghatározást alkalmazhatod:

„A beleegyezés az, amikor »igen«-t mondasz valakinek, vagy zöld jelzést adsz arra másnak, hogy hozzányúlhat valamihez, ami a tied. Ez lehetsz te magad, egy testrészed, vagy pedig valamelyik játékod, tárgyad.”

Yep Ok GIF by GIPHY Studios Originals - Find & Share on GIPHY
Via Giphy

„Ha valaki meg szeretné érinteni a hajadat, akkor ahhoz neked előbb bele kell egyezned. Ha pedig te szeretnéd használni valakinek a ceruzáját, azt csak akkor teheted, ha ő már a beleegyezését adta.”

„A másik beleegyezésének a kivárása azt fejezi ki, hogy odafigyelünk rá, bízhat bennünk.”

2. Hétköznapi példák a beleegyezésre

A gyerekkel úgy értetjük meg legjobban azt, hogy mi az a beleegyezés, ha minden helyzetben gyakoroljuk.

A viselkedéseddel mutass példát, hogy ő is hasonlóképpen tegyen. Például:

– Mielőtt megcsiklandoznád, kérdezd meg: „Megcsikizhetlek?”

– Mielőtt elvennél tőle valamit, ami az övé, a biztonság kedvéért kérdezd meg: „Elvehetem a ceruzádat?”

– Mielőtt segítenél neki az öltözködésben, kérdezd meg tőle: „Segítsek?”

3. Figyelj a válaszra

Nagyon fontos, hogy várd meg a választ, mielőtt cselekednél. A válasz lehet egyértelmű igen vagy nem, de úgy is mondhat valaki nemet, hogy közben kerüli a tekintetünket, és láthatóan feszeng.

A lényeg: ha nincs egyértelműen pozitív válasz, akkor nincs beleegyezés!

A kisebb gyerekek különösen rászorulnak a segítségre. Ahhoz, hogy tisztába kerüljenek  az érzéseikkel, különféle játékokat is bevethetünk. Ilyen a szoborjáték, amikor ugrándozunk, táncolunk, és egy adott jelre abba a pózba kell merevednünk, amelyikben éppen vagyunk. A „piros lámpa-zöld lámpa” játék („igen” esetén zöld, „nem” esetén piros tárcsa felmutatása) szintén figyelemre és megfontolásra szoktatja a gyereket, mielőtt dönt.

Ha pedig a gyereknek kell megvárnia a mi beleegyezésünket, és ezt szép türelmesen meg is teszi, el ne mulasszuk a dicséretet!

4. A „nem” tiszteletben tartása

Olykor előfordul, hogy a válasz „nem”, és ezt is tudomásul kell venni!

Úgy taníthatjuk meg a gyereket a nemleges válasz tiszteletben tartására, hogy hozunk egy háziszabályt, amelynek értelmében a „nem”, a „ne” vagy az „állj” MINDIG az azonnali abbahagyást jelenti.

Szülő és gyerek ezt otthon egy egyszerű játékkal gyakorolhatja: csiklandozhatjuk vagy megpróbálhatjuk lebirkózni a másikat, de csak addig, amíg a másik azt nem mondja, hogy „ne” vagy „állj”, és akkor azonnal elengedjük.

Ha a gyerek ezeket a tiltásokat tiszteletben tartja, megint dicsérjük meg, hogy milyen jól tette!

5. A saját testével ő rendelkezik

Tanítsd meg a gyerekednek, hogy ő a felelős a saját testéért. Például:

– Ha egy nagybácsi birkózna vele vagy meg akarja gyömöszölni, a gyerek rá tudjon szólni, ha megelégeli, hogy hagyja abba.

– Felszólító mód: „ölelj meg” helyett, kérdő módban tudakold: „meg akarsz ölelni?” Utána pedig tartsd tiszteletben a döntését.

– A puszi ne legyen „fizetség”.

Ha a gyerek nem akarja, hogy megölelje vagy megpuszilja egy rokon, beszéljétek meg, hogy milyen más módon fejezhető ki a megbecsülés – fogjon kezet a rokonnal, vagy mondja: „Köszönöm, hogy eljöttél”. (Sértődés esetén magyarázd meg, hogy a gyerekkel éppen az önálló döntéshozatalt gyakoroljátok.) 

6. Az elutasítás módozatainak gyakorlása

Nemet, megálljt mondani többféleképpen lehet. Tárj a gyerek elé néhány lehetőséget, amelyek közül választhat.

Példamondatok:

– „Köszönöm, nem.”

– „Kérlek, hagyd abba, ez nem esik jól.”

– „Szeretnék kicsit egyedül lenni.”

– „Most nincs kedvem hozzá.”

– „Ezt inkább ne csináljuk.”

– „Egyelőre ne, még meggondolom.”

– „Most más dolgom van.”

7. Fokozatosan terjeszd ki a beleegyezés alkalmazását

Az alapok elsajátítása után vegyetek sorra olyan helyzeteket, amikor meg kell várnotok másvalakinek a beleegyezését, mielőtt belefognátok valamibe. Például:

– valakinek a lefényképezése

– más fotójának a kiposztolása vagy küldése

– mások személyi adatainak a megosztása

– mások művészi ötleteinek a felhasználása

– egészségügyi kezelés nyújtása

Ötöljetek ki más forgatókönyveket is, és vitassátok meg, hogy melyikhez kell kikérni a másik beleegyezését.

Így mire a gyerek eljut az első szerelmi románchoz és a szexről szóló tudnivalókhoz, addigra úgy begyakorolta már a beleegyezést, hogy teljesen természetes lesz a számára. Ez több mint udvariasság, inkább érzelmi kulturáltság: megtanulja tisztelni a másik személyt és figyelembe venni az igényeit – és magára, a saját határaira is jobban tud majd vigyázni.

(NR fordítása)

Címoldali kép: https://parents-together.org