Rovatok

Hogyan neveljünk jó testvéreket?

A testvérek közötti együttérzés és empátia nemcsak az otthoni feszültséget és csetepatékat szorítja a minimumra, hanem arra is felkészíti a gyerekeket, hogy másokkal is jobb kapcsolatot ápoljanak a jövőben, és pozitív erőt vigyenek a közösségbe. Joanna Eng írása.

A szülőket iszonyúan megviseli, ha gyermekeik szüntelenül veszekednek, verekednek vagy nyafogva követelik a másikét. Miért nem jönnek ki egymással?

A gyermeknek meg kell tanulnia, hogyan bánjon kedvesen és tisztelettel a testvérével. Ez azonban nem megy magától. Fontos, hogy sok pozitív példát lásson. Az együttérzésnek megvan a maga nyelvezete, eszközei: ezek elsajátítása nélkülözhetetlen a jó testvéri viszony és általában az emberi kapcsolatok kialakításának képességéhez.

Esztergom, 1940. Fortepan / Divéky István

Az együttérzésre nevelés ezeket gondokat is megoldhatja:

– testvéri rivalizálás

– veszekedések a testvérek között

– osztozkodás miatti nézeteltérések

– irigykedés amiatt, hogy mit kapott a másik

– ugratás, gúnyolódás, szándékos bosszantás

– állandó civakodás és kicsinyes viták

– kizártság miatti elkeseredettség

Íme néhány módszer, amely segíthet abban, hogy aranyos, megértő, mások problémáira nyitott gyerekek kerüljenek ki a kezeink közül:

Üljön össze a családi kupaktanács

Családi konfliktus esetén – vagy akár rendszeresen – gyűljön össze a család, és mindenki fejtse ki az álláspontját. A gyerekek így hozzászoknak, hogy meghallgassák a többieket, és hogy tekintetbe vegyék a testvérük vagy mások érzéseit és gondolatait.

Kérd a gyerek segítségét

Vond be a gyereket a való élet erkölcsi dilemmáiba. Kérdezd meg tőle például, hogy szerinte mit tegyél, ha a főnököd tiszteletlenül szól egy munkatársadhoz. Ez alkalmat ad a gyereknek arra, hogy mélyen elgondolkozzon mások konfliktusain, és így arra is nyitottabb lesz, hogy megértse a testvérét.

Mutass példákat a gyereknek

Ha egy barát, családtag vagy akár egy idegen együttérzést és kedvességet tanúsít irányodban vagy valaki más iránt, mutass rá erre és mondd el a gyereknek, milyen érzést vált ez ki belőled.

Biztasd őket arra, hogy törődjenek egymással

Ha az egyik gyerek megsérül, vagy más baj éri, biztasd a testvérét vagy testvéreit, hogy segítsenek a maguk módján: hozzanak ragtapaszt vagy vizet, vagy vigasztalják meg a szenvedő gyereket. 

Ebből különösen az a gyerek tanul, aki ludas volt abban, hogy így járt a testvére; a közbeavatkozásnak hála bántalmazóból segítővé lép elő.

Buzdítsd a gyerekeket közösségi munkára

Vedd rá a testvéreket arra, hogy valamilyen nagyobb ügyért munkálkodjanak, például gyűjtsenek holmikat egy hajléktalanszálló számára, állítsanak fel limonádéstandot, hogy pénzt szerezzenek egy közösségi szervezetnek. Ez jó lehetőség arra, hogy összekovácsolódjanak és gyakorolják a kedvességet, továbbá emlékezteti őket arra, hogy az ő apró-cseprő nézeteltéréseiknél vannak fontosabb dolgok is.

Segíts a hibák jóvátételében

Támogasd a gyerekeket abban, hogy jóvátegyék, ha megbántották a testvérüket. Kérdezd meg tőlük, mit tennének testvérük megvigasztalására, vagy miképpen teszik majd jóvá, amit elrontottak, hogy visszazökkenjen minden a régi kerékvágásba. Támogasd őket jótanácsokkal és lelkesítsd őket. A végén pedig kérdezd meg, hogyan sikerült a jóvátétel.  

(NR fordítása)

Címoldali kép: Shutterstock