Rovatok

Hogyan beszéljünk a tizenévesekkel a reproduktív szabadságról?

Nem biztos, hogy a tini gyerekeddel eddig a reproduktív szabadság volt a fő beszédtémátok. Ámde a rendkívül szigorú lengyelországi abortusztilalom, a szeptemberben Texasban életbe lépett törvény, amely szinte teljes mértékben betiltotta a művi terhességmegszakítást, a világ különböző államainak kísérletei a reproduktív jogok megnyírbálására és nyomukban a tiltakozások és tüntetések mind-mind olyan események, amelyekre már fogékony a gyerekek radarja. McKenna Saady írása.

Fontos, hogy korán és gyakran beszélgessünk a gyerekekkel a reproduktív szabadságról ‒ mindenkinek joga van ahhoz, hogy eldöntse, hogyan és mikor alapítson családot, részesüljön szexuális nevelésben, és hogy hozzáférjen a reproduktív egészségügyi szolgáltatásokhoz. Hogy élhessen is a jogaival, ahhoz szükség van a jogtudatos nevelésre, hogy a gyerek tisztában legyen a döntéseinek súlyával, a beleegyezés fontosságával.

Ha a gyermek megkapja a kellő felvilágosítást a szexről és a szaporodásról, ha ismeri a jogait és a rá leselkedő veszélyeket és mer önérzetes lenni, az bizonyítottan csökkenti a nem tervezett terhességeket és a nemi betegségeket. 

Fontos tehát, hogy nyíltan beszéljünk a családban ezekről a dolgokról. No de hogyan közelítsük meg ezt a kényes témát?

Ragaszkodj a tényekhez

Az abortusz olyan téma, amely erős érzelmi töltetet hordoz magában. Ha erről beszélgetsz a gyerekeddel, igyekezz tárgyilagosan elé tárni a tényeket.

„Abortusznak azt nevezzük, amikor valaki eldönti, hogy véget vet a terhességének, mert nem akarja megszülni a gyerekét. Számos okból szokták ezt elvégeztetni: valamilyen egészségügyi probléma miatt, anyagi okokból, a már meglévő gyermekekre tekintettel, akikről gondoskodni kell, vagy ha valaki véletlenül vagy bűncselekmény áldozataként esett teherbe.”

Az abortusz egészségügy

Magyarázd meg tizenéves gyermekednek, hogy az abortusz az egészségügyi ellátáshoz tartozik, ugyanúgy, mint a rákszűrés, a terhesgondozás vagy a szülés utáni gondozás.

„Ha valaki meg akarja szakítani a terhességét, elmegy az orvoshoz, hogy időpontot egyeztessen vele (bár ezt megnehezítheti, ha olyan helyen él, ahol a törvények korlátozzák az abortuszt). A helyzettől és a lehetőségektől függően kaphat olyan tablettát, amit otthon bevesz, ezzel véget vet a terhességnek, de többnyire a klinikán hajtják végre az abortuszt.”

Tárd elé az ellentmondásokat

Az abortuszról nem lehet a témát övező ellentmondások nélkül beszélni. 

„Az embereknek igen sarkos véleményük van az abortuszról. Vannak, akik a leghatározottabban ellenzik. Mások nem vetnék alá magukat, de támogatják azokat a törvényeket, amelyek megvédik mindenkinek a saját döntéséhez fűződő jogát. Biztosan szoktál dühös abortuszellenes kommenteket olvasni, vagy láthattál már felháborodott abortuszellenes tüntetőket a klinikák előtt. De lehet úgy is egyet nem érteni, hogy nem vagyunk tiszteletlenek. Bármit gondolsz az abortuszról, mindenképp tartsd szem előtt, hogy ez egy mélységesen személyes és összetett döntés.”

Hozz létre ítéletmentes zónát

A beszélgetésetekből mindenképpen az derüljön ki a gyerek számára, hogy bármikor hozzád fordulhat, amikor csak szüksége van erre.

„Ha valamikor ilyen probléma merülne fel, nyugodtan hozzám fordulhatsz, nem kell attól félned, hogy dühös leszek vagy kiborulok. Ha ilyesmi történne, együtt mérlegelhetjük a lehetőségeket, és én mindentől függetlenül melletted leszek.”

(NR fordítása)

Címoldali kép: Shutterstock