Rovatok

Férfiak, akik szeretik a gyereküket

Ha valaki azt gondolja, hogy most a 21. században élünk, könnyen elbizonytalanodik, ha ránéz a Facebook-posztokra. Az emberek egy része nem hajlandó tudomásul venni, megérteni, hogy a világ változik, az avítt társadalmi normák már rég a múlt felejthető hagyatékai.

A családbarát kormány propagandistája, R. K., azaz Ph., a volt zenei műsorvezető, az intendáns, a vállalkozó, aki egyébként apa is, megmutatta, mitől retteg igazán ez a hatalom. A normális férfiaktól. Azoktól, akik a nőket nem másodrangú állampolgárnak tartják, akik a családi életben és annak minden területén részt vesznek, akik a gyerekekkel való foglalkozást is magukénak érzik, akik úgy gondolják, nincsenek női és férfi munkák egy családban, hanem munkamegosztás van. Tehát a normálisan gondolkodó emberektől.

Mi olyan vicces?

R. K., azaz Ph. ugyanis posztolt egy gúnyos fényképet Fekete-Győr Andrásról, a Momentum volt elnökéről, aki éppen szeretetcsomagokat készít a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciójának a felhívására. A fotón pedig látszik, hogy nemrég született kisbabájuk egy kendőben pihen a mellkasán. Ettől a látványtól annyira megrettent R. K., azaz Ph., hogy azonnal posztolta is a képet „Szép új világ” megjegyzéssel. És hogy mindenki biztos legyen abban, hogy ő ezt gúnynak szánta, még egy könnyes-röhögős emojit is obdabiggyesztett.

De vajon mi késztette röhögésre R. K., azaz Ph.-t? Talán az, hogy egy apa valóban apaként viselkedik? Hogy megéli apaságát? Hogy a gyermekével pont olyan intim közelségben van, mint egy anya?! 

Netalántán R. K., azaz Ph. szemében ettől már nem is igazi férfi? Hisz nagyon úgy tűnik, hogy pont ezen gúnyolódott. Már csak azért is, mert a posztja alatt megjelent kommentek miatt egy idő után magyarázkodni kényszerült, hogy ő ezt nem is úgy gondolta, majd törölte az egészet. 

Fotó: Shutterstock

R. K., azaz Ph. tehát ezzel beismerte, hogy de bizony, elfogta őt a gender-rettegés, amikor rápillantott a fotóra. Hím mivoltát érezte sértve és kigúnyolva egy olyan fénykép által, amelyen egy apa hordozókendőt visel, benne egy csecsemővel. Hiszen az ő agyában ez a nők, csakis a nők feladata. Egy hordozókendős férfi nem férfi, ahogy az sem, aki főz, takarít, otthon marad a gyerekkel gyesen, kicseréli a pelenkát, királylányost játszik a kislányával, a kisfiát varrni tanítja, beöltözik a gyerek miatt tütübe és hagyja kifesteni a körmét. Az ő szemében ugyanis a férfi még mindig az a felsőbbrendű lény, akinek az a dolga, hogy a nőt eltartsa, amiért gyerekeket, meleg kaját, tiszta lakást vár cserébe. 

R. K., azaz Ph. posztja alatt egy kommentelője ezt írta, bár én bizonytalan vagyok, hogy komolyan vagy iróniának szánta: „Egyszer-egyszer a női feladatokat is át lehet venni, ha dolga van a feleségnek, de ha szerepet cserélünk, akkor mi lesz később? Apa elmagyarázza a menstruációt, megveszi a tampont, anya meg elviszi sörözni a haverokkal? Baszki, a barbárok döngetik a kaput, egy ilyen nőiférfi meg teszi magát a konyhában…”

De egyébként igen. 

Egy apa miért ne magyarázhatná el a lányának a menstruációt. Miért ne beszélhetne erről vele? Egyáltalán, a menstruáció miért tabutéma, hiszen az emberiség egyik fele rendszeresen átéli. 

És egy apa miért ne vehetne tampont vagy betétet? Akár a párjának, akár a lányának? És anya miért ne mehetne sörözni a haverokkal, miközben apa vigyáz a gyerekre otthon? Az csak a férfiak reszortja?

De ha már a kommentelőknél tartunk, a fiatalos véleményvezér kapott jócskán elutasító hozzászólást is:

„Sajnálom, hogy sosem ölelt meg az apád. Valószínűleg ezért változtattad meg a neved is, amit ő adott neked. Én sokszor megölelem a gyermekem, régen én is felkötöttem magamra. Remélem, ő az apaképet majd nem felnőtt korában, korrupt politikusokban keresi, anyagi támogatás ellenében!”

Rosszul értelmezett konzervativizmus

És nem R. K., azaz Ph. az egyetlen ilyen hím. És sajnos nő sem. Egy ismerősöm évekkel ezelőtt mesélte, hogy egy kutatás kapcsán egy többgyerekes édesanya mondta neki, nem kívánja a férjétől, hogy játszótérre vigye a gyerekeket és ezzel kompromittálja magát, ha felismerik. És bár a világ pár év alatt sokat változott, még ma is vannak olyan őslények, akik szerint a konyhában, a gyerek mellett csak a nőnek van helye. És ennek örüljön is, hogy csinálhatja

R.K., azaz Ph. mintapéldánya azoknak az embereknek, akik a rosszul értelmezett konzervativizmusokkal kérkednek. Akik azt gondolják, kevesebb lesz az a férfi, aki felrúgva a „hagyományokat”, a szó legszebb értelmében párja és társa lesz a nőnek, akivel összekötötte az életét valamilyen formában. 

Pedig az igazi férfiak nem érzéketlen macsók, bármilyen fura is lehet ez R. K., azaz Ph.-nek.

De ami ebben az idióta posztban a legszebb, azok a reakciók! Nem elég, hogy a kommentek nagy része helyre tette a kormány hangosbeszélőjét, de válaszul elkezdtek apák posztolgatni fotókat, ahogy kendőben viszik a babájukat, megmutatva ezzel a propagandagépezet fizetett influenszerének és a többi őskövületnek, hogy milyen is apának lenni.

Apukák, anyukák!

Mutassátok meg ti is, milyen az igazi apa. Várjuk tőletek is a babahordozós képeket, vagy amikor apa pelenkázza, eteti, öltözteti (stb.) a babát. 

Tegyétek rá a  #gyerekkelvagyunk , #igaziferfi , #igaziapa  hashtageket!

Címoldali kép: Facebook/Fekete-Győr András