Rovatok

5 jó indok arra, hogy sokat színezzenek a kicsik – Ingyenesen letölthető unikornisos és dinós színezőkkel

A színezés, rajzolás kívülről csak egy játékos elfoglaltságnak tűnhet, pedig sokkal több ennél. A gyerekek első próbálkozásai valószínűleg csak firkálmányokhoz hasonlítanak, egy ponton azonban a véletlenszerűen húzott vonalak már a határokon belül maradnak. Kutatások igazolják, hogy a színezés támogatja az intelligencia fejlődését gyermekkorban. Fejleszti a kreativitást, az önkifejezést, erősíti az ujjakat, és segít felkészülni az iskolás évekre. Mondunk 5 okot arra, hogy ceruzát fogjanak a kicsik. 

1. A kéz és a szem együttesen végzett munkája a legtöbb tevékenységhez elengedhetetlen. Nem csak az íráshoz, ahogy legtöbben gondolnánk, hanem a legtöbb labdajátékokhoz is.

2. Színezés, rajzolás közben a gyerekek észrevétlenül készülnek fel az írásra, fejlődik a finommotorika. A ceruza helyes tartására természetesen oda kell figyelni, és segíteni kell őket ebben, de hogy milyen erővel nyomják oda a ceruzát vagy a filctollat, és azzal milyen hatásokat érhetnek el, azt saját maguk tapasztalják meg.

3. A színezésnél meg kell tartani a határokat, vonalon belül kell maradni, ez pedig segíti a térbeli tudatosság kialakulását.

4. A gyerekek eldönthetik, hogy a képeket valósághűen vagy a fantáziájuk szerint színezik ki, az ízlésüknek megfelelően dolgozhatnak, szárnyalhat a képzeletük. Nincs olyan nyomás, hogy valamit nem csinálnak jól, és ha az elején nem is, de idővel biztosan bátran mernek majd kísérletezni.

5. Színezés közben a gyerekek tulajdonképpen relaxálnak. Elmerülnek az alkotó folyamatban, kifejezhetik az érzéseiket a színek és a formák segítségével. A vonalon belül maradás koncentrációt igényel, egy-egy nagyobb kép befejezése pedig türelmet és kitartást kíván.

A színezést érdemes olyan formákkal kezdeni, amiket a kicsik nagyon szeretnek. A lányok körében mostanában mindent visz az unikornis, a fiúknál pedig mindig bejön a dinoszauruszos kifestő. Ingyenesen letölthető kifestőket a következő helyeken találsz:

Supercoloring.com/unikornis

Justcolor.net/unikornis

Supercoloring.com/dinoszaurusz

Justcolor.net/dinoszaurusz