Rovatok

Ingyenesen letölthető napirendi kártyák autizmus spektrumzavarral élőknek a pandémia idejére

Ingyenesen letölthető napirendi kártyák autizmus spektrumzavarral élőknek a pandémia idejére

Az autizmus spekrtumzavarral élő gyermekek (és felnőttek) számára létfontosságú a támogató, strukturált környezet. Ennek nagyon fontos része a napirend, ám a már jól bevált rendszert a koronavírus az elmúlt években több családban többször is keresztülhúzta. Ha ehhez az időszakhoz passzoló specifikus napirendi kártyákkal szemléltethetjük az új rendszert, az az egész család számára könnyebbséget jelenthet. 

Minden gyereknek szüksége van keretekre, szabályokra, ez pedig az autizmus spektrumzavarral élők számára különösen igaz. Bennük nem fejlődött ki maradéktalanul a tervezés készsége, ezért meg kell határozni számukra a napi tevékenységek sorrendjét, idejét. Ez a folyton változó pandémiás helyzetben nem könnyű feladat. Nagy segítséget jelenthet az egész család számára, ha specifikus grafikus napirend-kártyákat alkalmazunk. Ha ezeket jól látható helyre helyezzük el a lakásban, leküzdhetők a nehézségek, a reggeli, esti rutin gördülékenyebbé válhat. A grafikákra rápillantva a gyermek azonnal tudja, mi a következő lépés, nem neki kell megterveznie azt. Tudja, hogy mikor melyik részén tartunk a napnak, mikor melyik tevékenységnek van ideje és még a maszk sem marad el. A napirenden pontokon belül az egyes tevékenységek folyamatát is ábrázolhatjuk, hogy a sorrendiséget be tudják tartani például a kézmosás esetén, ami ebben az időszakban kiemelten fontos. 

Az Autisták Országos Szövetsége ingyenesen letölthető koronavírus-specifikus napirendi kártyákat tett közzé rajzos és fényképes formában is, amelyek itt érhetők el