Rovatok

Lenyűgöző festményeket készít egy 9 éves, autizmussal élő kislány: Monet-hoz hasonlítják

Az autizmus egy sokak által meg nem értett neurológiai rendellenesség, spektrumzavar. Az érintetteknek sok esetben nehéz kapcsolatot teremteni másokkal, nehézségeik adódhatnak a kommunikációval, elmerülnek saját világukban. Az élet egyéb területein viszont olyan tehetségesek lehetnek, hogy az egész világot ámulatba ejtik.

Kiváló példája ennek a most 9 éves Iris Grace, aki az Egyesül Királyságban él. A kislány kivételesen tehetséges festő, olyan részletgazdag alkotások kerülnek ki a kezei közül, amilyenek elkészítésére csak nagyon kevesen képesek. Képeit Monet műveihez hasonlítják. Rengeteg rajongója és visszaérő vásárlója is van, festményeit az interneten árulják a szülei.

Iris négy festménye (Forrás: Instagram.com/irisgracepainting)

“Arra biztattuk Irist, hogy fessen, ezáltal fejlődjön a figyelme, és sikeresebbek legyenek a logopédiai fejlesztések. Rájöttünk, hogy nagyon tehetséges, és képes akár két órán keresztül is összpontosítani a munkájára, ameddig el nem készül egy-egy mű. Az autizmusának köszönhetően olyan festési stílust alakított ki, amilyet még soha nem láttunk az ő korabeli gyerekeknél. Érti a színeket és azt, hogy ezek hogyan hatnak egymásra” – írta a kezdetekről az édesanyja, Arabella Carter-Johnson, aki úgy hiszi, lánya sokkal részletesebben látja a dolgokat, mint az átlagember. A kislányt mindig is érdekelte a természet, a víz és a mozgás. Ebből rengeteget dolgoz fel a képein. 

Iris festménye (Forrás: Instagram.com/irisgracepainting)

Az édesanya hisz abban, hogy minden autista gyermekben rejlik egy “szuperképesség”, és minden lehetőséget meg kell adni számukra ahhoz, hogy ez ki is tudjon bontakozni. 

Címoldali kép: Instagram.com/irisgracepainting