Rovatok

Ezeket a juttatásokat igényelhetik az ételallergiás gyerekek szülei

Egyre több gyereket érint valamilyen ételintolerancia vagy -allergia. Az allergia sokkal veszélyesebb, mint az intolerancia, az ugyanis halálhoz vezethet. Az ételallergia súlyos fogyatékosságnak minősül. Az érintett gyermekek ellátása nagy terhet ró a családokra. Cikkünkben összeszedtük, milyen támogatások vehetők igénybe ételallergia esetén.  

Kevesen tudják, de az ételintolerancia és az ételallergia nem ugyanaz. Sokkal kevesebben allergiások, mint ahányan érzékenyek valamilyen élelmiszerre vagy annak összetevőjére. Az intolerancia kellemetlen tüneteket okoz, míg az allergia súlyos rohamokkal járhat, és az immunrendszer is érintett. A tejre, szójára, búzára és a tojásra való allergia kinőhető felnőttkorra, de például az olajos magvak fogyasztására adott súlyos immunreakciók élethosszig megmaradhatnak.

1. Magasabb családi pótlék

Az ételallergiás gyerekek szülei emelt összegű családi pótlékra jogosultak. Ezt a Magyar Államkincstár lakóhely szerinti igazgatóságánál lehet igényelni, itt kell benyújtani az “Igazolás tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermekről” című nyomtatványt, amelyet a szakorvos állít ki.

2. Közgyógyellátás

A kiadások csökkentésének érdekében az ételallergiások igényelhetik a közgyógyellátási igazolványt, ezt pedig a helyi jegyzőnél kell kérvényezni. 

3. Az ételérzékeny gyermek 10 éves koráig jár a GYES

A GYES-en levő szülő munkáltatója 3 évig járulékkedvezményt kaphat, ezért a gyermek betegségét érdemes érdemes jelezni a munkaadónak. 

4. Utazási kedvezmény

Az allergiás gyermek és kísérője a helyi tömegközlekedésben ingyen, helyközi járatokon pedig 90%-os kedvezménnyel utazhat.

5. Étkezési kedvezmény

50%-os étkezési kedvezmény jár az iskolai étkeztetésben. A diétás étrendet az intézményben külön kell igényelni. 

6. Tankönyvtámogatás

A tankönyvtámogatást az érintett gyermek iskolájában kell igényelni, itt kell bemutatni a jogosultságot igazoló papírokat is. 

7. Pótszabadság

Minden tartósan beteg gyermek után a szülők 2 nap pótszabadságot kapnak, az erre való jogosultságot a munkáltató felé kell jelezni. 

Hogy milyen konkrét allergiák esetében járnak a fenti támogatások, azt itt lehet megnézni.