Rovatok

Kezdd jól a napot! Van megoldás az ADHD-s gyerekek kaotikus reggeleire

Az ADHD-s gyerekeknek gyakran van gondjuk a reggeli rutinhoz szükséges úgynevezett végrehajtó funkciókkal. A készülődés ezért sokszor türelmetlenséggel, kiabálással és veszekedéssel jár. Ehelyett érdemes valamilyen rendszert bevezetni. Erről szól Patricia Quinn orvosdoktor cikke, amit az ADDitude magazinban publikált, a fordítást pedig az ADHD Magyarország tette közzé.

A reggelek mindenki számára nehezek, de különösen az olyan szülők számára, akiknek a gyereke hiperaktív-figyelemzavaros. Ha beépítjük a reggeli rutinba a következő szabályokat, talán sikerül ADHD-s gyerekeket következetesebben és nyugalomban elindítani reggelenként. 

1. Legyen mindennek felelőse! Például anyu a gyerekeket öltözteti, apa a reggelit készíti, vagy fordítva. A lényeg, hogy világosan ki legyenek osztva a feladatok és ezt a család együtt, közösen beszélje meg. Ha kisebbek is vannak, számukra rajzokkal, képekkel tegyük egyértelművé, mit kell tenniük. Ha szükséges, vessünk be stoppert, állítsuk be az egyes lépésekhez szükséges időt, hogy tempósan menjen a dolog.

2. Készüljünk rá a napra már előző este! Készítsük elő együtt a másnapi ruhát, ellenőrizzük együtt a táskát és más, szükséges iskolai holmit. Mindent készítsünk oda az ajtó mellé, hogy nehogy valami otthon maradjon. Jó, ha a fürdés, zuhanyozás este megtörténik, mert ezzel is értékes idő nyerhető. 

3. Időben kezdődjön a készülődés az esti lefekvéshez, és az ágyba bújáshoz szükséges elcsendesedés. Különösen fontos ez az ADHD-s gyerekeknél, akiknek sokszor 10 óra alvás is kevésnek tűnik ahhoz, hogy másnap frissen és kipihenten ébredjenek. A reggelek is simábban zajlanak, ha a gyerek pihenten ébred.

4. Hagyjunk időt a gyerek agyának is arra, hogy felébredjen. Ha stimulánst szed, ébredéskor adjuk oda a gyógyszerét, hogy bevegye, utána hagyjuk még pihenni, szunyókálni 20-30 percig. Mire ki kell kelnie az ágyból, hogy felöltözzön, a gyógyszer már elkezd hatni és jobban oda tud figyelni a reggeli teendőkre.

5. Az ébresztés legyen tapintatos és gyengéd. Ha módunk van rá, vásároljunk egy ébresztős rádiót, amelyik halk zenével kelti fel a gyereket. Gyengéden simogassuk meg a kicsik vállát, arcát – az ADHD-s gyerekek nagyon érzékenyek az érintésre. Utána széthúzhatjuk valamennyire a függönyt, hogy természetes fényt engedjünk a szobába. Mindez fokozatosan történjék. Ha nincs természetes fény odakinn, gyújtsunk meg egy gyengébb fényű hangulatlámpát, és csak fokozatosan adagoljuk a fényt. 

6. Kezeljük rugalmasan a reggelit. Jó lenne, persze, ha mindenki ott ülne az asztalnál, de ez nem mindig sikerül. Ilyenkor készítsük oda a reggelit a szobájába, hogy öltözés közben elmajszolhassa, vagy adjunk a kezébe valamit, amit az iskolába menet elfogyaszthat: egy darab sajtot, egy kis gyümölcsöt, kiflit, bármit, ami beválik és felejtsük el, mi lenne a jó. Minden jó, ami beválik – kivéve a korgó, üres gyomor.

Címoldali kép: 123rf.com