Rovatok

3+1 ötlet, hogyan támogathatod az egyedülálló szülőket

A koronavírus-járvány mindenki számára megterhelő, de az egyedülálló szülők számára extra kihívásokat is hozott. Akik egyedül viselik a gyermekeik gondját, azok számára nincs egy percnyi megállás sem, minden rájuk szakad. Hogyan segíthetünk nekik átvészelni ezt az időszakot? Ana Connery cikke nyomán.

Biztosan el szoktál töprengeni azon, hogyan boldogul a háromgyerekes szomszéd anyuka, ahol ráadásul az egyik gyerek súlyosan sérült. Apuka már rég nincsen a láthatáron, nem bírta a gyűrődést. Vagy rácsodálkozol, milyen ideges a Zoom-szülőin az az apuka, aki nemrég még vígan focizott az osztállyal a gyepen, ám a házi fogság idején megroggyant a házassága, és végül egyedül maradt két fiúcskával. Na meg a tönkrement vállalkozásával. 

Ők most szinte teljesen el vannak vágva a világtól, hiszen iskola, ovi hol van, hol nincs, a nagyszülőket óvni kell, és minden más külső segítségük leépült az elmúlt 2 évben. 

Ha azon töröd a fejed, miként támogathatnád a gyermekeiket egyedül nevelőket, ne töprengj tovább. 3+1 könnyen megvalósítható ötletet kínálunk – és még csak nem is kell rögtön átrohannod a szomszédba bébiszittelni.


1. Vásárolj be


Az egyedülálló szülők általában kénytelenek a gyerekeiket is magukkal hurcolni a boltba, ami olyan, mintha csatába indulnának. És vannak olyanok, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy házhoz szállítást rendeljenek. Ments meg egy ilyen magányos szülőt a gondoktól és a fejfájástól!

Mit tehetsz?

  • Hívd fel, kérdezd meg, szüksége van-e valamire. Tedd hozzá, hogy úgyis mész vásárolni, vagy hogy éppen most rendelsz házhoz szállítást. Vedd fel a listádra az általa kért élelmiszereket, háztartási cikkeket, vény nélkül kapható gyógyszereket. 
  • Ha vonakodik bármit kérni, lepd meg először valami aprósággal, például édességgel – ha nem akarsz bekopogni hozzá, tedd csak le az ajtaja elé. Hátha ez a gesztus eloszlatja a gátlásait.
  • Ha a baráti társaságod vagy lakóközösséged tagjáról van szó, be is oszthatjátok egymás között, hogy ki legyen a soros jótevő.

2. Adományozz gyerekholmikat


A gyerek ruháztatása máskor is kihívást jelent az egyedülálló szülőnek, hát még most! Még meg se vette a szegény szülő, a gyerek máris kinőtte a ruhát, cipőt! 

Mit tehetsz?

  • Gyűjtsd össze a gyereked kinőtt, megkímélt holmiját, és add tovább az ő gyerekének. 
  • Szervezz ruha- és játékgyűjtést az ismeretségi körödben, és lepd őt meg az összeszedett portékával.

3. Szórakoztasd virtuálisan a gyerekeit


Az, akinek nincsen váltótársa, a napi 24 órás szolgálat mellett nem tehet mást, mint hogy elhanyagolja a saját szükségleteit. Ha éppen nem dolgozik, akkor a házimunkát végzi. A gyerekek szórakoztatására már alig marad benne szufla.

A gyerekek virtuális szórakoztatása nagy segítség lehet az egyedülálló szülőknek (© 123RF)

Mit tehetsz?

  • Mutasd meg a gyerekeinek, milyen jó szórakozás például a papírkivágás vagy a -hajtogatás. Ezt Zoomon vagy a FaceTime-on is megteheted. Csevegj velük, amíg a szülőjük sebtében lezuhanyozik, vagy egyszerűen csak kifújja magát. 
  • Válasszatok ki egy olyan időpontot, amikor rendszeresen leülsz mesélni a gyerekeknek, vagy online társasjátékozhattok is. 
  • Ha vannak gyerekeid, őket is bevetheted! Ez nekik buli, ráadásul tanulságos is.
3+1 Segíts biztonsági terv készítésében


Annak az egyedülálló szülőnek, akinek nincs nagy családja, az a legfőbb aggodalma, hogy mi lesz, ha megbetegszik. Nemcsak maga miatt aggódik, hanem főleg a gyereke miatt. Kezdve azzal, hogy hová menjen a gyerek, ha ő elkapja a vírust, egészen odáig, hogy ki végezze el azt a sok elintéznivalót, ami nem vár akkor se, ha közbejön a betegség. 

Mit tehetsz?

  • Erre az eshetőségre dolgozz ki egy olyan tervet, ami némi biztonságérzetet adhat a szülőnek.

Bizony még a közönséges hétköznapi dolgok is roppant bonyolulttá válnak, amikor a szülőnek mindent egyes-egyedül kell csinálnia. Csakhogy egy percig sem kellene, hogy ez így legyen! Elég, ha a környezete figyelmes és segítőkész. 

(NR fordítása)

Címoldali kép: 123RF