Rovatok

6 bölcsesség a svédektől: így lehetnek boldogok együtt szülők és gyerekek

Az emberek általában legtöbbször arra keresik a választ, hogy párként hogyan élhetnek boldogan. De mi a helyzet szülőkkel és gyerekekkel? Ők hogyan élhetnek együtt nyugalomban és boldogságban már a kezdetektől családként? A svédek erre (is) tudják a választ.

1. Egy újszülöttnek nincs szüksége sok mindenre. A svéd szülők azt tartják, hogy először meg kell ismerni a babát, és csak utána vásárolni. A legtöbb szülő indokolatlanul veri magát költségekbe. 

2. A friss szülők néha nagyon tehetetlennek érzik magukat, és ilyenkor természetesen jönnek a kéretlen tanácsok. Ha nem kérdeztetek konkrétan senkit, akkor hagyjuk figyelmen kívül az okoskodásokat.

3. Készüljetek fel arra, hogy egy gyerek érkezése nem csak rózsaszín felhő, csupa boldogság. Komoly változásról beszélünk, ami kétségbeesetté is teheti a szülőket.  Az anyák valójában krízishelyzetnek élik meg a kezdeti időszakot. Így lehet ez az örökbefogadásánál is, és a párod előző kapcsolatából született gyerekeivel is. lehetsz csalódott, kínozhat a bűntudat és az önbizalomhiány, hiányzik az előző életed. De a legfontosabb, hogy ez teljesen normális!

4. Egyezzetek meg abban, hogy a gyermeketek táplálkozási szokásait nem vitatjátok meg harmadik féllel. Szoptatás: igen vagy nem? Cumisüveg: igen vagy nem? Mikor kezdtétek a hozzátáplálást? Nem eszik zöldséget, gyümölcsöt? Vegák vagytok? Senkinek semmi köze hozzá. Válasszatok egy embert, akinek a szavában bíztok – gyerekorvos, gyakorló anyuka barátnő, védőnő – és ha bizonytalanok vagytok, őt kérdezzétek!

5. Osszátok fel egymás közt az éjszakákat. Ha csak egyikőtök alszik, akkor csak egyikőtök lesz boldog. A szoptatás és az etetés nem érv arra, hogy csak az egyik szülő vigye az éjszakákat. A babák nem mindig éhesek, ha felsírnak. Lehet, hogy egyszerűen csak nincsen kedvük aludni, vagy fáj a pocakjuk. Ha beteg a gyerek, akkor is felváltva virrasszatok mellette. (Lásd 1. pont!)

6. Kérjetek segítséget, ha úgy érzitek, megőrültök. A gyerekek és a kisbabák szupercukik, a világon a legjobban szeretitek őket, de mindegyikben megvan az a szuperképesség, hogy a szüleik határait a végsőkig tudják feszegetni. Ilyenkor nyugodtan kérjetek segítséget családtagoktól, barátoktól vagy akár szomszéd nénitől. Ha csak egy fél órára tehermentesítenek, akkor máris egy kis levegőhöz juthattok.

Címoldali kép: 123rf.com