Rovatok

Így beszélj egy tinivel az abortuszról – Mondatok, amiket ők is megértenek

Ha a gyermek megkapja a kellő felvilágosítást a szexről és a szaporodásról, ha ismeri a jogait és a rá leselkedő veszélyeket és mer önérzetes lenni, az bizonyítottan csökkenti a nem tervezett terhességeket és a nemi betegségeket. De hogyan érhetjük el, hogy mindez teljesüljön? Hogyan beszélhetünk a tinikkel az abortuszról, hogyan közelíthetjük meg ezt a kényes témát?

Az abortuszról a tinikkel tárgyilagosan kell beszélni, el kell mondani nekik, mit jelent ez, hol és miért végzik a beavatkozást. Ismertetni kell az egészségügyi szempontokat, beszélni kell a biztonságról is, rámutatva arra is, hogy miért ellenzik sokan. Mindezek mellett a szülőnek biztosítania kell arról is, hogy ha bármi kérdése van, hozzád bármikor fordulhat, és mindenben számíthat rád.

Kérdések, amik az abortusszal kapcsolatban felmerülnek, és válaszok, amit a tinik is megértenek:

1. Mi az abortusz?

Abortusznak azt nevezzük, amikor valaki eldönti, hogy véget vet a terhességének, mert nem akarja megszülni a gyerekét. Számos okból szokták ezt elvégeztetni: valamilyen egészségügyi probléma miatt, anyagi okokból, a már meglévő gyermekekre tekintettel, akikről gondoskodni kell, vagy ha valaki véletlenül vagy bűncselekmény áldozataként esett teherbe.

2. Hogyan és hol hajtják végre az abortuszt?

Ha valaki meg akarja szakítani a terhességét, elmegy az orvoshoz, hogy időpontot egyeztessen vele (bár ezt megnehezítheti, ha olyan helyen él, ahol a törvények korlátozzák az abortuszt). A helyzettől és a lehetőségektől függően kaphat olyan tablettát, amit otthon bevesz, ezzel véget vet a terhességnek, de többnyire a klinikán hajtják végre az abortuszt.

3. Miért ellenzi valaki az abortuszt?

Az embereknek igen sarkos véleményük van az abortuszról. Vannak, akik a leghatározottabban ellenzik. Mások nem vetnék alá magukat, de támogatják azokat a törvényeket, amelyek megvédik mindenkinek a saját döntéséhez fűződő jogát. Biztosan szoktál dühös abortuszellenes kommenteket olvasni, vagy láthattál már felháborodott abortuszellenes tüntetőket a klinikák előtt. De lehet úgy is egyet nem érteni, hogy nem vagyunk tiszteletlenek. Bármit gondolsz az abortuszról, mindenképp tartsd szem előtt, hogy ez egy mélységesen személyes és összetett döntés.

4. Mi az első lépés, ha felmerül a tiniben a terhesség gyanúja?

Ha valamikor ilyen probléma merülne fel, nyugodtan hozzám fordulhatsz, nem kell attól félned, hogy dühös leszek vagy kiborulok. Ha ilyesmi történne, együtt mérlegelhetjük a lehetőségeket, és én mindentől függetlenül melletted leszek.

Címoldali kép: 123rf.com