Rovatok

A gyerekes családokat havi szinten tízezrekkel rövidíti meg az élelmiszerdrágulás

A boltokban szétnézve mindannyian tapasztaljuk, hogy milyen mértékű a drágulás, mennyivel többet kell a kasszáknál fizetni az élelmiszerekért egy napi, vagy egy heti bevásárlás alkalmával. A tavalyi évben szinte alig volt olyan termék, ami ne drágult volna.

A koronavírus-járvány magával hozta a bizonytalanságot, beindított egy felvásárlási lázat, és elkezdődött egy folyamatos, szinte minden élelmiszerre kiterjedő áremelkedés. Az elmúlt időszakban tapasztalható drágulást mindenki, de legfőképp a gyerekes családok tapasztalják a napi, valamint heti bevásárlásaik alkalmával.

A legjobban dráguló, a szinte minden család kosarába bekerülő termékek között ott szerepel a margarin, a tojás, a pékáru, az alapvető zöldségek, a finomliszt, az étolaj, a csirkehús. A Pénzcentrum és a KSH adatai alapján készült grafikon alapján látható, hogy mennyivel emelkedtek ezeknek a termékeknek az árai. A különbség akkor látható a legjobban, ha számolunk egy kicsit. Ha egy vásárlás alkalmával csak ezekre a termékekre volt szükségünk, akkor 2020-ban 2420 Ft-ot fizettünk, 2021-ben viszont már 2990 Ft-ot hagytunk a kasszánál. Ez 23 százalékos emelkedés.

Áremelkedés – A legjobban dráguló élelmiszerek

A családi bevásárlás az egyik legnagyobb odafigyelést, tervezést igénylő feladat a jelenlegi, már-már rekordmagas élelmiszerárak mellett. De vajon a már 2 éve folyamatosan emelkedő árak mekkora mértékben jelentkeznek egy család életében?

Vizsgáljuk meg egy 5 fős háztartás havi bevásárlását forintban megjelölve. A KSH adatai szerint 2020-ban, összességében csak ételre valamivel több, mint havi 27 ezer forintot költöttek a magyarok fejenként. Ez egy 5 fős családnál 135 000 Ft havonta. Tavaly már ugyanezért a bevásárlásért egy ötfős család esetében 153 750 Ft-ot kértek el a kasszáknál. Kijelenthetjük tehát, hogy havonta több tízezer forinttal fizetünk többet a folyamatosan emelkedő élelmiszeráraknak köszönhetően, mint a korábbi években.

Cikkünk a KSH és a Portfolio.hu adatai alapján készült.

Címoldali kép: 123rf.com