Rovatok

A gyerekek és a házimunka: ezeket a feladatokat végezhetik életkor szerint

A házimunkát a legtöbben nem szeretjük, és emiatt hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a gyerekeknek sem okoz örömet. Pedig az otthoni teendők elvégzése nem csak szülők dolga, bevonhatók a gyerek is. Nem kell őket óvni, félteni egy kis házimunkától, a legtöbbször nagyon élvezik, emellett pedig hozzászoknak ahhoz, hogy rendben tartsák a környezetüket.

A gyerekek életkoruktól függően vállalhatnak (és vállalniuk is kellene) házimunkát. De mikor mit érdemes rájuk bízni?

3-6 éves korban önálló feladatokkal még nem érdemes terhelni őket, játékos formában szoktassuk őket a házimunkához. Ha takarítunk, adjunk az ő kezükbe is egy rongyot, és törölgessünk együtt. A száraz ruhákat a kicsik is le tudják húzni a szárítóról, azokat a kezünkbe adogathatják. A kiborított játákosládákat is együtt pakoljuk össze. Kérjük meg, hogy dobja ki a szemet, vagy hogy hozzon nekünk oda valamit, amire éppen szükségünk van. A nagyobbak már zoknit is tudnak párosítani. Igen, így időigényesebb a házimunka, és lehet, hogy utánuk is kell dolgozni, de ha hozzászoknak ezekhez a tevékenységekhez, megtérül a befektetett idő.

Az általános iskolás gyerekek gond nélkül megbirkóznak a következő feladatokkal:

  • játékok összepakolása
  • asztalterítés
  • saját szennyes összegyűjtése
  • háziállat ellátása
  • ki tudják vinni a szemetet
  • be tudják hozni a postát
  • virágot öntözhetnek
  • le tudja törölni a port
  • 10 éves kor felett már kisebb bevásárlásokat is rájuk lehet bízni

Általános iskolás korban már felállíthatunk egy heti tervet, hogy minden napra jusson nekik egy kisebb feladat, amit elvégeznek. Ha a gyermek elvégzi a rábízott munkát, jutalompontokat oszthatunk, amit beválthat olyan dolgokra, amit nagyon szeretne. Az általános iskolás gyerekek nagyon jól motiválhatók egy ilyen rendszerrel. Tökéletességet azonban ne vájunk, és ne is tegyünk megjegyzéseket az elvégzett munka minőségére.

A tinédzsereknél már nem biztos, hogy működik a fent említett jutalmazási rendszer. Az ő korukban a feladatok elvégzésének már természetesnek kellene lenni. Ha mégsem az, és esetleg óriási csatákat vívunk az életkori sajátosságaik miatt, akkor próbálkozzunk meg bevonni őket másfajta tevékenységekbe, mint például sütés-főzés, bízzuk rájuk rövid időre a kisebb testvért/testvéreket, segítsenek a kertben, a ház körül. Fontos megjegyezni, hogy a házimunkáért nem járna pénz, hiszen ők is velünk élnek, az ő mindennapjaikat is emeli a rend és a tisztaság, ők is a közösségünkhöz tartoznak.)
A tinik szobájában uralkodó káosz felett szemet kell hunyni. Finoman emlékeztethetjük őket, hogy ha összegyűjtik a szennyesüket, akkor szívesen kimossuk a többiekével együtt. Nem szabad elpakolni helyettük, és a rendetlenséget is addig toleráljuk, ameddig a többi házimunkában szívesen részt vesz (például szívesen lenyírja a füvet, a közös helyiségekben elpakol maga után vagy elmegy vásárolni).

Címoldali kép: 123rf.com