Rovatok

Mennyivel kerülnek többe idén a tavaszi gyerekruhák?

Már érezni a tavasz közeledtét, így szülőként be-betekintünk a szekrényekbe, hogy a mostanában robbanásszerűen beköszöntő jó idő ne érjen váratlanul, hogy legyen mit felvenni a gyerekeknek, és ne csak a bundás cipő és a kötött pulóver közül tudjanak választani a reggeli rohanásban. De vajon mennyibe kerülnek a tavaszi gyerekruhák? Mennyivel kell többet költenünk tavaszi ruhákra idén, mint tavaly?

Rengeteg minden befolyásolja, hogy idén tavasszal mennyivel fizetünk többet a pénztáraknál egy darab pólóért, vagy egy ruhaszettért. Világszerte emelkedik a nyersanyagok ára, így például a ruházati termékek egyik legfontosabb alapanyaga, a pamut is drágább lett. A ruhaárakra a koronavírus-járvány is befolyással van, ugyanúgy, mint az áruszállításban elérhető konténerek mennyisége, vagy a munkaerőhiány.

Összeállítottunk egy képzeletbeli bevásárlólistát tavaszi gyerekruhákból, s megvizsgáltuk hogyan változtak az árak tavalyhoz képest. Valljuk be, hogy a legtöbb gyerek képtelen vigyázni a ruháira, legalábbis nem elsődleges szempont számukra, hogy a rajta lévő nadrág még a tesónak is jó lehet. Ezért azzal nem számolhatunk, hogy majd az örökölt ruhákat újra tudjuk használni, így egy újabb évszak beköszöntével biztosan költenünk kell újakra.

A képzeletbeli kosarunkat egy, a gyerekes családokban is népszerű és megfizethető márka ruhadarabjaival töltöttük meg. Nézzük, hogy a kasszánál mennyit fizettünk egy lány és egy fiú tavaszi ruhacsomagért. A kosarunkba került pulóver, póló, tavaszi kabát, farmer, melegítő, tavaszi cipő, a lányoknak szoknya, pamutruha és leggings is. A lány ruhákért összesen 26.760 Ft-ot, a fiú csomagért 32.770 Ft fizettem volna kasszánál. A KSH 2021. januári adatai szerint a ruházati termékek egy év alatt 4 százalékkal drágultak, tehát tavaly ugyanezekért a ruhacsomagokért 25.690 Ft-ot és 31.459 Ft kértek el a kasszánál.

Összefoglalva a jelenleg minden területen tapasztalható áremelkedés alól a tavaszi gyerekruha vásárlás sem kivétel, amelynél a 4%-os infláció nagyobb mértékben terheli meg a családi költségvetést, mint egy tavalyi vásárláskor.

Cikkünk a KSH és a Portfolio.hu adatai alapján készült.

Címoldali kép: 123rf.com