Rovatok

Egyedülálló vagy? Megmutatjuk, milyen juttatásokat vehetsz igénybe

Ha egyedülálló szülő vagy, igencsak össze kell kapnod magad, ha megfelelően gondoskodni szeretnél a gyereke(i)dről. A feladatok, amelyek általában két szülő között oszlanak meg, most csak rád zúdulnak. És lássuk be, a kormány nem nagyon kényezteti el az ilyen helyzetbe került szülőket olyan támogatásokkal, amelyek megkönnyíthetnék az életet. Többnyire csak azokhoz a juttatásokhoz férnek hozzá, amelyhez a kétszülős családok. Most felsoroljuk azoknak a támogatásoknak a listáját, amelyekre csak egyedülálló szülőként számíthatsz.

A párkapcsolatban élő, gyermeket nevelő családok szegénységi kockázata az elmúlt tíz évben csökkent a családpolitikai intézkedések hatására. Ugyanakkor az egyszülősök továbbra is komoly megélhetési nehézségekkel küzdenek. Az egyszülős családokat az elszegényedés nagyobb mértékben sújtja, mint a nagycsaládosokat.

Egyedülálló szülők részére emelt összegű családi pótlék igényelhető. Ez 1 gyermeknél 12.200 Ft helyett 13.700 Ft, 2 és 3 gyermek esetén pedig 26.600 Ft helyett 29.600 Ft, illetve 48.000 Ft helyett 51.000 Ft. Ez sajnos igen csekély összeg, egy gyermek után plusz 1500 forintot, több gyermek esetén 3000 forintos emelést jelent.

Ha egy szülő özvegyként neveli a gyermekét, akkor özvegyi nyugdíjra jogosult, a félárva gyermek pedig árvaellátásra – amennyiben megfelel minden feltételnek. Ez nem kifejezetten gyermeknevelést segítő összeg, de a teljes képhez elengedhetetlen megemlíteni, hiszen sokan így válnak egyedülálló szülővé. Az özvegyi nyugdíjról itt, az árvaellátásról pedig itt olvashatsz.

Szomorú, de mindössze ennyi anyagi többletet szolgáltat az állam az egyedülálló szülőknek. Az egyéb juttatások már nem pénzbeliek.

Az egyedülálló szülők előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél, így előbb vissza tudnak menni dolgozni. A gyermek 6 éves koráig a 42 napnyi gyermekápolási táppénz helyett 84 naptári napot, 6–12 éves gyermeknél pedig 14 nap helyett 28 napot tudnak igénybe venni.

Az egyedülállók segítségére lehet még a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, mely csak fokozottan nehéz helyzetben lévő családoknak jár. Ha ezt a státust megítélik a család számára, az számos egyéb kedvezményt is jelent, mint például az ingyenes óvodai vagy iskolai étkezés.

Kerületenként eltérő összeggel segíti az iskolakezdő gyerekeket az önkormányzat. Ez a beiskolázási (iskolakezdési) támogatás feltételeiben is változhat, tehát érdemes a helyi önkormányzat oldalán utánanézni a követelményeknek. 

Egyéb anyagi segítség lehet a gyermektartási díj, mely az államtól független. Ez természetesen nem is nevezhető támogatásnak, de az egyedülálló szülő ezzel az összeggel is számolhat a havi költségvetésében ideális esetben. A szülők vagy a bíróság dönt az összegről, amely általában a díjfizetésre kötelezett bérének a 15-25 százaléka gyermekenként. Ez azonban csak iránymutató, a legújabb bírói gyakorlat az, hogy a gyermektartási díjat fix összegben határozza meg a bíróság. A tartásdíj összege nem haladhatja meg fizető fél teljes jövedelmének az 50 százalékát.

A tavalyi év óta minden évben lehetősége lesz az egyedülálló szülőknek és nagyszülőknek a Páratlan Szülő Díjra pályázni, mely akár 100.000 forintos nyereményt is jelenthet a győzteseknek. Ezt a támogatások csekély mértékét elnézve természetesen mindenki megérdemelné, aki egyedül kell, hogy megállja a helyét szülőként, mindenesetre bizakodásra adhat okot egy ilyen elismerés megszületése. Talán az elkövetkező években új lehetőségek, és extra juttatások születnek majd az egyszülős családok számára.

Petíció a családi pótlék növeléséért
A családi pótlék összege 12 éve nem változott. Eközben az árak óriási mértékben nőttek, az élet a duplájára drágult.
Éppen ezért a Hóvége.hu weboldal petíciót indított a családi pótlék növelése érdekében.
A petíció célja, hogy a családi pótlékot emeljék meg a duplájára.
A családi pótlék összege 12 éve nem változott. Mindeközben az árak óriási mértékben nőttek, az élet a duplájára drágult. Egyre több család él szegénységben. A fizetés túl kevés, a támogatásokat a tehetősebb családok kapják.
Ha egyetértesz a petíció céljával, csatlakozz te is, és az alábbi linkre kattintva írd alá a petíciót!

A petíciót a képre kattintva is elérheted.