Rovatok

Kiket segít valójában a családtámogatási rendszer?

Családtámogatás… Nagyon szép lenne, ha mindenki részesülhetne belőle. Ha igazi segítséget jelentene a rászoruló családok számára. Ha mindenki hozzájuthatna, és nem a jómódúakat részesítené előnyben. De miképpen tesz különbséget a támogatás gazdagok és szegények között?

Vegyük például a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, röviden CSOK-ot. Természetesen mindenki számára elérhetőnek tűnik a pályázat, aki megfelel az alapvető követelményeknek. Erről azt érdemes tudni, hogy két igénylő esetén a pár egyik tagjának 40 évnél fiatalabbnak kell lennie (de egyikük sem lehet 18 éven aluli). A keresetüknek minimum havi 150.000 forintos rendszeres, bejelentett munkaviszonyból kell származnia. Mindezek mellett pedig a maximális támogatás megszerzéséhez minimum három gyermek szüleivé kell, hogy váljanak 10 éven belül.

A támogatást egyszülős család is igényelheti, bár egy keresetből új ingatlant vásárolni szinte lehetetlen, a pályázat mégis elérhető az ő részükre is. Röviden tehát, az összeg maximalizálása érdekében nem árt, ha van mit a tejbe aprítani.

Mégis miért alakult ez így? Miért nem ahhoz érkezik a támogatás, aki egyik napról a másikra él, akinek nincs pénze 60 négyzetméternél nagyobb ingatlanban élni, vagy egy akkorába költözni? 

A magasabban iskolázottak jobb életkörülményeket tudnak biztosítani saját maguk és gyermekeik számára. Illetve az is megfigyelhető, hogy diplomás szülőknek az utódai is elvégeznek valamilyen felsőoktatási képzést, így teremtve mindig újra ezt a réteget. Ezzel szemben az az adat is köztudott, hogy az értelmiségi családokban átlagosan kevesebb gyermek születik, mint a szegényebb és alacsonyabban képzett rétegeknél. Az államnak pedig érdekében áll azoknak a támogatása, akik erősebb munkaerőnek bizonyulnak. 

Így tehát az elmaradottak körülményeinek fellendítése helyett arra ösztönzi támogatásaival a magasabban képzett, tehetősebb családokat, hogy több gyermeket vállaljanak, mint kettő, ezzel is hozzájárulva a magasabb GDP-t előállító magyarság és a gazdagabb rétegek népességszámának növeléséhez.

Petíció a családi pótlék növeléséért
A családi pótlék összege 12 éve nem változott. Eközben az árak óriási mértékben nőttek, az élet a duplájára drágult.
Éppen ezért a Hóvége.hu weboldal petíciót indított a családi pótlék növelése érdekében.
A petíció célja, hogy a családi pótlékot emeljék meg a duplájára.
A családi pótlék összege 12 éve nem változott. Mindeközben az árak óriási mértékben nőttek, az élet a duplájára drágult. Egyre több család él szegénységben. A fizetés túl kevés, a támogatásokat a tehetősebb családok kapják.
Ha egyetértesz a petíció céljával, csatlakozz te is, és az alábbi linkre kattintva írd alá a petíciót!