Rovatok

A várandós nők úgy vélik, egy apa pontosan ugyanolyan jól el tud látni egy kisgyereket, mint egy anya

Házasodni vagy nem házasodni? A nő helye még mindig a konyhában? De ki maradjon otthon a gyerekkel? Egy új, gyermeket váró nők körében végzett kutatás érdekes eredményekre jutott.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet 2017-ben indította el a Kohorsz ’18 Magyar Születési Kohorszvizsgálatot. A kutatás olyan magzatokra irányult, akiknek a születése 2018–2019-re volt várható. Felmérték a társadalmi-származási különbségeket, az egészségi állapotot, a gyermeket nevelő családok életmódját. A vizsgálatban részt vevő anyák gyermekeit a tervek szerint a kutatók akár egészen a felnőtté válásukig figyelemmel fogják a jövőben is kísérni. A reprezentatív kutatásban 8287 anya vett részt. Ez azt jelenti, hogy igen pontos képet kaphatunk a 2018-ban Magyarországon szülő nők és gyermekeik adatairól. A most megjelent kutatási jelentés az első várandós adatfelvételi hullám eredményeit ismerteti.

Kohorsz: Olyan emberek részcsoportja, akiket valamilyen jellemzőjük szerint csoportosítanak, például egy évben születtek stb.

A WMN magazin is elemezte a kutatás főbb észrevételeit, amelyből pár megállapítást mi is kiemelünk.

Kell a papír vagy nem?

A kutatók azt is vizsgálták, hogy milyenek az anyák női-férfi szerepelvárásai, valamint a házassággal, családdal kapcsolatos feltételezései. Az eredményekből az derült ki, hogy az elmúlt évtizedekben változott a házasság intézményéhez kapcsolódó vélekedés. Manapság a házasságon kívüli együttélés nem számít sem kirívónak, sem elítélendőnek. A házasság felbontását pedig akkor is teljesen elfogadhatónak tartják, ha már született a párnak egy vagy több gyermeke. A megkérdezett nők 72,2 százaléka gondolja úgy, hogy okosabb egy nem működő házasságot megszakítani, mint foggal-körömmel ragaszkodni hozzá. Ugyanakkor teljesen még nem szabadulnának meg a nők a házasság intézményétől: 62,4 százalék úgy véli, „valamikor” a jövőben összeházasodik a társával.

Pénzt vagy életet?

A nők szeretnék, ha az apa minél több időt töltene otthon a családjával, és inkább vállaljon kevesebb pluszmunkát, keressen kevesebb pénzt. 80,1 százalék nem ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy a férfi elsődleges célja az életben a pénzkereset. 77,7 százalék azt sem gondolja, hogy a családban a legfontosabb döntéseket a férfinak kellene meghozni. A várandós nők úgy vélik, egy apa pontosan ugyanolyan jól el tud látni egy kisgyereket, mint egy anya.

A láthatatlan munka terhei viszont még mindig inkább a nőkre hárulnak, és ezt a nők többsége még mindig természetesnek tartja. 69,7 százalék állította, hogy a főzést, 60,9 százalék, hogy a mosogatást, és 55,4 százalék, hogy a takarítást szinte kizárólag ő végzi. 90 százalék nem vesz igénybe a házimunkához fizetett segítséget. A lazább feladatokban, mint a szabadidős programok megszervezése vagy a bevásárlás egyenlő részben oszlik meg a nők és a férfiak között.

A magyar politikusok szájából többször elhangzott az elmúlt években, hogy mit várnak el a nőktől: legyenek stepfordi feleségek, azaz szüljenek minél több gyereket, végezzék a fizetetlen házimunkát, engedelmeskedjenek, és persze adják át a terepet a fizetett munka területén a férfiaknak. Ha a döntéshozók célja valóban az, hogy növeljék a születésszámot, el kellene gondolkodniuk azon, hogy a nők számára kedvező körülményeket biztosítsanak a gyerekvállaláshoz. Ösztönözzék az apákat, hogy nagyobb arányban vegyék ki a részüket a gyermekgondozásból, biztosítsák, hogy a bántalmazott nők megfelelő jogi védelmet kapjanak, a várandósok méltósággal szülhessenek, és változtassanak a családtámogatási rendszeren, hogy az ne csupán a tehetősebb családok terhein könnyítsen.

Petíció a családi pótlék növeléséért
A családi pótlék összege 12 éve nem változott. Eközben az árak óriási mértékben nőttek, az élet a duplájára drágult.
Éppen ezért a Hóvége.hu weboldal petíciót indított a családi pótlék növelése érdekében.
A petíció célja, hogy a családi pótlékot emeljék meg a duplájára.
A családi pótlék összege 12 éve nem változott. Mindeközben az árak óriási mértékben nőttek, az élet a duplájára drágult. Egyre több család él szegénységben.
A fizetés túl kevés, a támogatásokat a tehetősebb családok kapják.
Ha egyetértesz a petíció céljával, csatlakozz te is, és az alábbi linkre kattintva írd alá a petíciót!