Rovatok

Elmaradt egészségügyi kezelések, amik csak súlyosbították a gyerekek állapotát

Elhalasztott műtétek, terápiák. Végeláthatatlan várólisták. Ezek sajnos nem ismeretlen fogalmak, ám mióta a koronavírus megfékezésére hozott intézkedések miatt többször is felfüggesztették a halasztható, nem sürgőnek besorolt egészségügyi beavatkozásokat, az amúgy is hosszú várakozási idő rekord hosszúságúra nőtt egyes területeken.

„Kérjük, hogy betegtársai és az egészségügyi dolgozók védelme érdekében ambulanciáinkat, szakrendelőinket CSAK INDOKOLT ESETBEN látogassa, a szükséges, de nem feltétlenül azonnal elvégzendő vizsgálatokat halassza későbbi időpontra.” – A legtöbb egészségügyi intézményben, orvosi rendelőben találkozhattunk ezzel, vagy ehhez hasonló kiírással, amióta a koronavírus jelen van az életünkben. Sok rendelésen e-mailben, vagy telefonon történő egyezetetést kérnek első körben.

A koronavírus többször is olyan mértékben terhelte meg a kórházakat, hogy komoly problémákba ütköztek a nem covidos betegek ellátásában. A kedvező járványügyi adatoknak köszönhetően azonban 2022. március 21-től az egészségügyi szolgáltatások fokozatosan visszatérnek a normális működésbe, így a feltorlódott elhalasztott beavatkozások is lassan sorra kerülnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden megoldódik, ugyanis a nem életmentő operációk, gyógykezelések elhalasztása sok esetben azt eredményezte, hogy a betegek állapota súlyosbodott.

Nézzük példaként a bőrgyógyászatot. Egy édesanya elmondása alapján kisfia felsőtestén megjelent pár uszodaszemölcs, aminek eltávolítása a járványügyi intézkedéseknek megfelelően nem tartozott a halaszthatatlan beavatkozások közé. A kórház telefonos applikációján keresztül adódott lehetőség a szakrendelésen dolgozó orvossal egyeztetni, neki fotókat küldeni. Azonban miután a felírt krémek, ecsetelők nem használtak, az újabb várakozás, az újabb kenőcsök felírása között eltelt idő újabb szemölcsök megjelenését eredményezte. Végül más megoldást nem látva a család úgy döntött, hogy nem várják meg, míg a szakrendelésen ismét lehetőség lesz személyes konzultációra és a szemölcsök eltávolítására (majd egyszer, valamikor). Felkerestek egy magánrendelést, ahol mélyen a pénztárcájukba nyúlva kifizettek az orvosnak 30.000 Ft-ot.

Befordulás, alvásproblémák, motiváció hiánya – ezek a pandémia leggyakoribb gyerekekre gyakorolt lelki hatásai, mivel az iskolai-, baráti-, szocializációs közeg megváltozott, sokszor teljesen eltűnt a mindennapjaikból.

Az UNICEF Magyarország által készített reprezentatív felmérés szerint a kutatásban résztvevő magyar szülők fele gondolja azt, hogy a járvány ideje alatt romlott gyermeke mentális egészsége. A felmérés arra is kereste a választ, hogy a szülők kaptak-e segítséget abban, hogy gyerekük jobban legyen. A vizsgált korosztályok mindegyikében 60 százalék feletti volt azon szülők aránya, akik úgy érezték, segítség nélkül maradtak a járvány idején. A törvény értelmében 500 diákra jut egy iskolapszichológus, de ez egyáltalán nem elégíti ki az igényeket. Nincs elérhető pszichoterápia állami támogatással. A magánrendelés iszonyú drága, körülbelül 15.000 Ft-nál kezdődnek az egy órás foglalkozások, ráadásul sok szakember rendelésére egy éves a várólista.

Szülői beszámolók alapján a fitymaszűkület vagy letapadás esetén is hasonló a helyzet. Pedig ez is egy olyan probléma, amelyet mindenképpen orvosi útmutatás alapján, minél előbb kezelni kell. A valódi, komoly szűkület csak műtéttel gyógyítható, és bár enyhébb formái speciális kenőccsel helyrehozhatóak, az eset súlyosságát és a szükséges kezelést csak az orvos tudja megállapítani. Fontos, hogy mielőbb segítséget kapjanak az ezzel a gonddal küzdő gyerekek, mert később jellemzően csak jóval nagyobb fájdalom és trauma árán lehet ezt az egyébiránt egyszerű problémát elintézni. Sokakanak sajnos erre kell felkészülniük.

A pandémia negatív hatásai az egyébként is leterhelt egészségügyet további nehézségek elé állította. Döntéshozók, szakemberek közös feladata, hogy mielőbbi megoldást találjanak ezen problémákra, hogy minden gyerek időben megkaphassa az orvosi támogatást.