Rovatok

Üres a családi kassza! – Hogyan beszéljünk gyerekekkel a pénzről?

A szülők hajlamosak rá, hogy ne beszéljenek a gyereknek a pénzről. Sajnálják az időt, hogy erre az unalmas és kellemetlen témára fecséreljék, de az is lehet, hogy bűntudatot éreznek, amiért nem tudnak több pénzt keresni. Van olyan szülő is, aki szégyelli a gyöngeségét, hogy képtelen megfogni a pénzt. De mire tanítsák a szülők a gyerekeiket, ha maguk sem boldogulnak a pénzzel?

Hiába nem akaródzik, vegyünk egy nagy levegőt és egyszerűen csak vágjunk bele a beszélgetésbe. Ha nem tesszük meg időben, az visszaüthet, és később nagy vitákhoz vezethet. Ha őszintén beavatjuk a gyereket a család pénzügyi helyzetébe, megértőbb lesz, és nem fog zúgolódni, ha lenyesnek a zsebpénzéből, amikor megszorul a család. Inkább érezze, hogy közös a gond és a következmények elviselése is. Amúgy pedig jobb tisztán látni, mint bizonytalanságban maradni.

Érdemes úgy kezdeni, hogy a mindennapi beszélgetéseitekbe szőjük bele azt, ahogyan a pénzt kezeljük. Mire költünk és mire nem. Saját döntésünk, hogy mire költünk, és nem a pénz mennyiségétől függ, hogy mit veszünk meg. Ne mondjuk azt a gyereknek, amikor valami drága dologra vágyik – pedig ez gyakran elhangzik –, hogy „ezt sosem engedhetjük meg magunknak”. Inkább beszélgessünk el vele arról, hogy mit tanuljon, mit tegyen annak érdekében, hogy a jövőben ő jobb jövedelemre tegyen szert, és azt arra költhesse, ami a szíve vágya. Vagy a jelenben maradva: miről mondjon le, hogy arra tudjon költeni, amit kiszemelt magának. Abban is segíthetünk a gyereknek, hogy megtakarítási tervet készítsen, és az összespórolt pénzből vegye meg, amit akar.

Fontold meg ezeket a lehetőségeket, és a gyerekedet – korától függően – vezesd be a pénzügyek rejtelmeibe!