Rovatok

Egy új kutatás szerint a családokban a nők végzik a feladatok 75%-át

A tanulmány szerint minden ötödik feleség azt mondja, hogy a férjük támogatásának a hiánya a legnagyobb stresszforrás az életükben. Azaz korántsem az a természetes és kívánatos a számukra, hogy egyedül feleljenek a gondoskodási feladatokért. Ehhez képest riasztó, hogy a férjes asszonyok 75%-a azt állítja, hogy mind a szülői, mind a háztartási feladatok túlnyomó többsége az ő vállukat nyomja. 

A Pennsylvaniai Egyetem akadémiai folyóirata (Journal of Family Issues) egy vizsgálatában arra a megállapításra jut, hogy az apák kipihentebbek, derűsebbek, nagy általában kevésbé kialvatlanok és nem olyan stresszesek, mint az anyák. Ezek a különbségek a szülők közötti felemás munkamegosztásra vezethetők vissza.

Ma az anyák minden eddiginél hosszabban tartózkodnak a munkahelyükön, és a gyermekgondozással is több időt töltenek, mint valaha.

A Pew Research Center nevű agytröszt szerint „az anyák 2016-ban heti 25 órát voltak benn a munkahelyükön, szemben az 1965-ben mért 9 órával. Ugyanakkor heti 14 órát fordítottak gyermekgondozásra, míg 1965-ben csak heti 10 órát”. (Igaz, ami igaz, ezek a számok az apáknál is emelkednek, de összességükben messze alulmaradnak az anyák adataihoz képest.)

Nagy lépés a nemek közötti egyenlőség irányába, de még sok a tennivaló

Cadhla McDonnell, a Pennsylvaniai Egyetem szociológia és demográfia doktorandusza megerősíti, hogy ma már az apák egyre inkább részt vesznek a gyermekeik életében. Ugyanakkor a szülőségben még mindig erősen érvényesülnek a hagyományos nemi szerepek szerinti törésvonalak a kutatási eredmények alapján.

„Sokféle tevékenység tekinthető gyermekgondozásnak, de vannak megerőltetőbb tennivalók és vannak, amelyek élvezetesebbek” ‒ nyilatkozta McDonnell a Science Daily című újságnak. „Egy vidám játszótéri kiruccanás nem ugyanolyan foglalatosság, mint, teszem azt, éjnek évadján tisztába tenni a kicsit.” McDonnell munkacsoportja azt is felfedezte, hogy az apák több szabadidős szülői feladatot látnak el, és inkább a hétvégi gyermekfelügyeletben vesznek részt. Ami viszont ezen kívül még marad ‒ vagyis minden egyéb kötelezettség ‒ az anyákra hárul.

A szülők harmonikus kapcsolatának záloga a kiegyenlített otthoni munkamegosztás:

➤ listázzuk a „láthatatlan” munkákat (beszerzendők számontartása, iskolai levelezés)

➤ a nehezebb munkákat (éjszakai ügyelet, nagybevásárlás) csináljuk felváltva

➤ tervezzünk előre (gyerekszállítási logisztikát, heti menüt)

➤ tegyünk állandó vállalásokat (kinek melyik feladat passzol inkább)

➤ ne átalljunk segítséget kérni a másiktól

➤ tanítsuk meg egymást (és a gyerekeket) az egyes tevékenységek fortélyaira