Rovatok

Hogyan ne vessz össze a családdal a politikán?

Baráti vagy családi összejöveteleken sok témáról beszélgetünk, és nem maradhat ki a politika sem. Ha akarjuk, ha nem a választások közeledtével, vagy a szomszédunkban zajló háború miatt egyre több helyen, így az otthonunkban is előbb-utóbb szóba kerül, és ha nem azonos elveket vall a társaság minden tagja, a különböző politikai értékrend bizony parázs vitákat eredményezhet.

A heves vitákat általában erős meggyőződések váltják ki, azonban minden szópárbajban az egyik legfontosabb a kölcsönös tisztelet. Íme néhány ötlet, melyeket alkalmazva elkerülhetjük a politika miatti családi vitákat.

Ismerd meg beszélgetőtársad politikai nézeteit!

A politikai vélemény általában az ember változással kapcsolatos elvárásait tükrözi. Próbáljuk megérteni, hogy a másik ember miért támogatja a számára szimpatikus politikus, vagy párt eszméit. Igyekezzük nyitottan, közbeszólás nélkül végighallgatni a másikat. Fontos, hogy a véleménykülönbségek mellett adjunk hangot az elismerésünknek is a másik által vallott értékek iránt, és kérjünk bocsánatot, ha a másik jelzi, hogy megbántottuk valamivel.

Keress olyan közös pontot, amelyben egyetértettek!

Azért kezdünk általában vitákba, hogy ráébresszük a másikat, hogy mekkorát tévedett. Kevesebb esély van a konfliktusra, ha úgy indítunk, hogy meghatározunk egy közös pontot (még ha nagyon szűk is), amelyben egyetértünk.
Kutatások bizonyítják, hogy amikor az embereket olyan információval vagy ténnyel szembesítjük, amelyek ellentmondanak a világnézetüknek, az valójában arra készteti őket, hogy erősebben ragaszkodjanak a meglévő meggyőződésükhöz. Ezért fontos, hogy egyetértéssel induljon egy politikával kapcsolatos beszélgetés.

Fontos, hogy jó példát mutassunk a gyerekeknek!

Beszélgessünk családi körben a gyerekek előtt is a politikáról (életkornak megfelelő szinten), de a családi biztonságot nem szabad, hogy befolyásolja. A nézeteltérések a beszélgetéseink részét képezik, ezért ne riadjunk vissza, ha a családban valakinek más véleménye van, mint a többieknek. A gyerekeknek látniuk kell, hogy a vélemények eltérőek lehetnek, és még akkor is, ha nem értünk egyet egy másik ember véleményével, meg kell hallgatnunk a választását, és meg kell próbálnunk megérteni azt. Hallgatni nem azt jelenti, hogy egyetértünk, de azt igen, hogy tiszteletet tanúsítunk.

Tudd, mikor kell befejezni!

Ha mégis olyan irányt vesz a beszélgetés, melyben nincsenek közös pontok, egyezések, tudd, mikor kell befejezni. Egy biztos jele van annak, hogy mikor kell abbahagyni: amikor te vagy a másik személy ismételni kezdi önmagát. Fontos, hogy kivond magad az eredménytelen beszélgetések körforgásából, hogy megőrizd a hidegvéredet. Ne a politikán múljon a családi béke!