Rovatok

Így beszéljünk gyerekkel a politikáról

Alig másfél hét van hátra a választásokig és egészen biztos, hogy a gyerekekhez is eljutnak a pártok szlogenjei, a kampány legtöbbet hangoztatott nevei. A kisebbek nem foglalkoznak vele, de a nagyobbakkal érdemes elbeszélgetni a politikáról, életkoruknak megfelelően.

Sokszor egészen kicsi gyerekek a legváratlanabb helyzetekben képesek belekiáltani a világba olyan frázisokat, kifejezéseket, amiket a reklámok harsognak. Hallják a neveket, de azok nem jelentenek nekik semmit. A kicsit nagyobbak már kíváncsian kérdeznek, majd hangoztatják a legnagyobb természetességgel szüleik nézeteit az óvodában vagy az iskola alsó tagozatában. A felsősök már tudatosan beszélnek a politikáról, de felnőttes gondolataikban inkább a családi hatás, az otthon hallottak érvényesülnek.

De mit tegyen a szülő, hogy öntudatra ébredő gyermekét beavassa a felnőttek dolgaiba, hogy segítsen kialakítani egy egészséges világképet? Beszéljen! – mondják a szakemberek. Beszéljen a politikáról, a politikusokról, a demokráciáról, a négy- vagy ötévente esedékes választásokról, azok súlyáról, lehetséges kimeneteléről és következményeiről. Beszéljen saját gondoltairól, hogy hogyan vélekedik a pártokról, a jelöltekről, bármiről, de a lényeg, hogy mindig a gyermek életkorához igazodva.

Próbáljon meg minél egyszerűbben minél több olyan információt átadni, amiből a gyerek levonhatja a korának megfelelő következtetéseket. Nem kell túlzásba esni, felesleges felvázolni egy hatévesnek a teljes politikai palettát, de érdemes tudatni vele, hogy miért fontos részt venni a választásokon, mit jelentenek az olyan elvont kifejezéseket, mint például választó, a szavazat vagy a szavazati jog. Ezek megfogalmazása gyakran egy felnőttnek is kihívásos lehet, de érdemes belemenni, mert a gyerekek mindent megértenek a maguk szintjén.

Fontos, hogy kérdezzünk, érdeklődjünk arról, hogy eddig mit hallottak, mit gondolnak róla, beszéltek-e a témáról az oviban, az iskolában. Lehetőséget kell adni arra, hogy ők is kérdezhessenek, a kérdéseikre pedig minden esetben megkapják a kielégítő választ. Ha így teszünk, nem vagy ritkábban kerülünk kellemetlen helyzetbe, amikor mások előtt kell magyarázkodni egy-egy félresikerült gondolat miatt.