Rovatok

Így beszélgess a gyermekeddel arról, hogyan szerezhet biztonságosan barátokat az interneten

Szülőként sok időt töltünk azzal, hogy megmondjuk a gyerekeinknek, hogy mit ne tegyenek, abban a reményben, hogy ezzel biztonságban tudjuk őket – és ez határozottan igaz, ha a képernyő előtt töltött időről van szó. De mi lenne, ha most azt mondanánk el nekik, hogy mit tegyenek?

Megmondjuk a gyerekeknek, hogy milyen típusú webhelyeket kerüljenek el, figyelmeztetjük őket az idegenekkel való beszélgetésre, szülői felügyeletet helyezünk el telefonos alkalmazásaikra és online játékaikra, hogy megvédjük őket. De egy gyakran figyelmen kívül hagyott módja annak, hogy a gyerekeket biztonságban tudjuk (és rávegyük őket, hogy valóban figyeljenek a mondandónkra) az, ha elmondjuk nekik, hogy mit TEGYENEK!

Badarság azt gondolni, hogy a gyerekek nem ismerkednek senkivel az interneten, csak azért, csak mert az veszélyes lehet. Ezért fontos és jó ötlet beszélgetni velük arról, hogy mit tegyenek amikor online barátkozásra kerül a sor, és megtanítani nekik, hogyan tegyék ezt biztonságosan. Segíthetünk a gyerekeknek beazonosítani a biztonságos online kapcsolatokat, és megtanítani nekik, mikor és hogyan szakítsák meg a dolgokat, ha szükséges.

A Thorn (Ashton Kutcher és Demi Moore által közösen alapított szervezet) szakértői a gyermekek szexuális zaklatás elleni védelmére remek beszélgetésindító tippeket adtak. Olvasd el az alábbiakat, hogy megtudd, mivel segíthetsz gyermekednek megérteni ki a biztonságos és ki a nem biztonságos online barát.

A lenti mondatok, kérdések segíthetnek gyermekednek, hogy biztonságosan szerezzen online barátokat:

„Szerinted mi a különbség a biztonságos és a nem biztonságos online barát között?”

„A jók kedvesen bánnak veled, tisztelnek, és nem kényszerítenek rá, hogy olyan dolgokat tegyél, amiket nem akarsz. Tudtad, hogy egyesek eleinte kedvesek, aztán nagyon gonosszá válnak?”

„Néha az emberek először kedvesek, hogy elnyerjék a bizalmadat. Azonban nem számít milyen kedvesnek tűnnek elsőre, ha megpróbálnak rávenni téged arra, hogy csatlakozz egy privát beszélgetéshez ahelyett, hogy a csoportos csevegésben maradnátok, személyes információkat kérnek tőled, vagy megpróbálnak nyomást gyakorolni rád, hogy olyasmit csinálj, amitől kényelmetlenül érzed magad – na ők a “nem jó emberek.”

„Azt hiszed, hogy az emberek az interneten mindig igazat mondanak arról, hogy kik is ők valójában?”

„Néha az emberek színlelnek. Szórakozásból butának tettetik magukat, vagy hátsó szándékból – például, hogy becsapjanak valakit, vagy eltitkoljanak valamit. Ez az, ami bonyolulttá teszi az online barátságokat. Nehéz igazán megállapítani, hogy kicsoda valaki anélkül, hogy személyesen ismernénk.”

„Az igaz (biztonságos) online barátok soha nem kényszerítenek arra, hogy olyasmit tegyél, amit nem akarsz, vagy ami kényelmetlenséget, esetleg félelmet okoz. Volt már olyan ismerősöd, aki miatt kényelmetlenül érezted magad online?”

„Olyan dolgok, mint például a kérdés, hogy egyedül vagy-e, vagy add meg a telefonszámod, a címed, hogy melyik iskolába jársz, vagy hogy küldj képet magadról – ezek mind „piros jelzések”, amelyek olyan kis apró figyelmeztetések lehetnek, amelyek jelzik, hogy valami nincs rendben, vagy nem biztonságos.”

„Azt szeretném, hogy élvezd az internetezést ÉS légy biztonságban, érezd magad kényelmesen. Megmondanád nekem, ha valaki kényelmetlen helyzetbe hoz, megijeszt, vagy megpróbálja feltenni az előbb említett kérdéseket? Tudod, hogy hozzám mindig jöhetsz, bármi is történjen, oké?”