Rovatok

Ez a feltétele annak, hogy felelős döntéseket hozzatok a pénzügyekkel kapcsolatban

Pénz, pénzügyek. Azon tabutémák egyike, amik nemcsak, hogy ritkán fordulnak elő privát beszélgetésekben, de önmagunkkal is ritkán vagyunk hajlandók ilyen témában párbeszédet folytatni. Pedig az életünket, a mindennapjainkat oly mértékben átszövik ezek a témák, hogy még ha feszengve, gyomorszorítással, idegességgel is, de néha muszáj intézni mindazokat az ügyeket, amik a mindennapokban a pénz témáját érintik.

A pénzügyi tudatosság azonban messze többről szól, mint hogy valaki tesz-e félre a nyugdíjára vagy adott esetben megnézi-e mire költ, vagy köt-e biztosítást, esetleg részvényeket vásárol. Mindez már csak egy következmény, egy hosszú folyamatnak azon része, amit meg kellene, hogy előzzön pár dolog. Nevezetesen kettő biztosan: az önismeret és az információszerzés.

Előző cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogyan függ össze az önismeret és a pénzügyi tudatosság, most pedig arról olvashattok, mi a feltétele annak, hogy felelős döntéseket hozzatok a pénzügyekkel kapcsolatban.

A pénzügyi tudatossághoz a mai világban már nélkülözhetetlen lépés az, hogy információkat szerezzünk és képezzük magunkat. Nem fog menni másképp.

Olyan mértékben sokrétűvé, bonyolulttá vált már a pénzügyi termékek palettája is, hogy felelős döntést kizárólag abban az esetben fogunk tudni hozni, ha időt, energiát szánunk legalább a saját életünkben megjelenő pénzügyi megoldások megismerésére és megértésére. Elmúlt az a világ – főleg, hogy minden egyes aláírt dokumentumon az ügyfelek azt is aláírják, hogy a feltételeket és a leírtakat megértették – hogy bármilyen felelősséget magunk helyett másra tolhatnánk, legyen az egy banki ügyintéző, egy biztosításközvetítő, bróker vagy bárki. Kizárólag a mi (mint ügyfélként, szerződőként megjelenő fél a pénzügyi jogviszonyban) felelősségünk lesz az, hogy a megértett információ birtokában mit írunk alá és tudjuk-e, hogy miért tettük azt.

Akár a devizahiteles történetek, akár a brókerbotrányok, akár a Magyarországon sokszor felbukkanó pilótajátékok egyaránt arra világítanak rá, hogy itt az ideje a saját életünkért és pénzügyeinkért nagyobb felelősséget vállalni úgy is, hogy 
– utána nézünk mélyebben dolgoknak
– elolvassuk a feltételeket
– merünk kérdezni
– a bizalom mellett objektív információk alapján hozunk döntést
– tudatosítjuk azt, hogy a döntést mi és miért hoztuk meg.

A pénzzel kapcsolatos információk tárháza végtelen, akár könyvekben, akár az interneten fellelhető forrásokat nézzük. Számtalan olyan könyv született az elmúlt évtizedekben, ami – sokszor szórakoztató formában és nyelvezettel – ismertet meg pénzügyi témákkal. A világhálón pedig érdemes első körben pénzügyi hírlevelekkel, oktatóanyagokkal, blogcikkekkel ismerkedni. Nem kell nagy lépésekben haladni, a lényeg a folyamatosságon és a fokozatos haladáson van. A pénzügyeknek speciális sokszor a nyelvezete is, így nem a tőzsdei elemzésekkel javasolt első körben kezdeni, inkább rövid gazdasági, pénzügyi hírekkel, vagy akár a minket érdeklő és érintő pénzügyi termékekről szóló cikkekkel, leírásokkal.

Ahogy az egészségünk, a pénzügyeink is olyan módon van jelen az életünkben, hogy a minősége, a rendezettsége, a tervezettsége hatást tud gyakorolni egyéb életterületünkre is. Ha az egészségünk érdekében elkezdünk mozogni, egészségtudatosabban táplálkozni, fokozatosan megismerkedünk az élelmiszerek összetételével, az egyes tápanyagokkal, táplálékkiegészítőkkel, úgy a pénzügyeinkben is elengedhetetlen egy bizonyos szintű ismeretszerzés ahhoz, hogy a kívánt eredményt elérjük. 

Ha pedig rendben van az életünknek ez a része is, akkor marad idő, energia, pénz egy kiteljesedettebb életre, így gyermekeinknek, a jövő generációjának is olyan példával szolgálhatunk, melynek követése hatással lesz nem csak az egyéni sorsukra, de társadalmi szinten is tovagyűrűző hatásokat generál. 

Petíció a családi pótlék növeléséért
A családi pótlék összege 12 éve nem változott. Eközben az árak óriási mértékben nőttek, az élet a duplájára drágult.
Éppen ezért a Hóvége.hu weboldal petíciót indított a családi pótlék növelése érdekében.
A petíció célja, hogy a családi pótlékot emeljék meg a duplájára.
A családi pótlék összege 12 éve nem változott. Mindeközben az árak óriási mértékben nőttek, az élet a duplájára drágult. Egyre több család él szegénységben. A fizetés túl kevés, a támogatásokat a tehetősebb családok kapják.
Ha egyetértesz a petíció céljával, csatlakozz te is, és az alábbi linkre kattintva írd alá a petíciót!